Nyheter

Bokning av vaccinationstider öppnar för 40-49-åringar

Nyheter Från och med nu kan invånare som är 40 år och äldre (födda 1981 eller tidigare) erbjudas vaccin mot covid-19. Tidsbokningen för åldersgruppen är öppen från och med idag

– Idag har 82 procent av alla som är 50-55 år fått sin första dos vaccin, eller har en tid bokad, säger vaccinsamordnare Jonas Almgren. Det innebär att vi nu släppa på nästa åldersgrupp, det vill säga alla som är 40-49 år.

Åldersindelningen utgår från födelseår, det vill säga att man räknas som 40 år om man är född 1981.  Åldersgruppen 40-49 år kan börja boka tid från och med idag.

Fas 4 är den sista fasen och omfattar alla från 18-59 år, och Region Jönköpings län vaccinerar i fallande ålderordning utifrån tillgången till vaccin.

– Vi har hög efterfrågan på vaccin och vi har mycket god täckning i de äldre åldersgrupperna. Ett effektivt arbete på vårdcentralerna med att vaccinera gör att vi nu kan öppna upp för att fler kan boka.

Boka din tid på 1177.se
Eftersom vårdcentralerna är hårt belastade, vädjar vi till dig att själv boka din tid för vaccination på 1177.se om du har möjlighet till det. Du behöver inte ha e-legitimation för att boka tid. Du som inte har möjlighet att själv boka tid kan ringa din vårdcentral. På 1177.se hittar du uppdaterad information om de olika faserna och hur du bokar tid: När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19? – 1177 Vårdguiden

Ökat intervall för dos 2
Från och med vecka 24 ska vaccinen från PfizerBiontech (Comirnaty) och Moderna ges med sju veckors intervall. Dos 2:or som redan är bokade med sex veckors intervall flyttas inte fram.

Bakgrunden till Folkhälsomyndighetens rekommendation är att smittspridningen och belastningen på sjukvården minskar ju fler som fått sin första dos vaccin. Det visar studier från flera länder. Den första dosen bedöms ge ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och det går bra att vänta sju veckor med den andra dosen.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela