Nyheter

Bo Bjelvenstam och Tom Alandh gästar Värnamo Filmhistoriska Festival

Nyheter Tom Alandh gästar Värnamo Filmhistoriska Festival för att premiärvisa sin nya dokumentär ”100-åringen som tror på framtiden” om filmaren Bo Bjelvenstam. –Det känns fantastiskt att Bo Bjelvenstam som är en viktig del av den svenska dokumentärfilmhistorien kommer till festivalen, dagarna före sin 100-årsdag, säger kulturchef Lars Alkner till Värnamo.nu.

Tom Alandh gästar Värnamo Filmhistoriska Festival för att premiärvisa sin nya dokumentärfilm.  [1/4]

”100-åringen som tror på framtiden" handlar om filmaren Bo Bjelvenstam.  [2/4]

Klipparen Heleen Rebel och Tom Alandh.  [3/4]

Även projektledaren Lars Säfström medverkar under Värnamo Filmhistoriska Festival.  [4/4]

Bo Bjelvenstam själv medverkar också vid visningen.

– Det var inte meningen att jag skulle göra någon mer film, men så kom det fram att Bo Bjelvenstam skulle fylla 100 och nästan ingen visste vem har var. Då kände jag att jag ville göra den här filmen, säger Tom Alandh i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag fick en månad på mig, två inspelningsdagar och fyra klippveckor. Men Bo är både förtjusande och minnesgod, så det gick alldeles utmärkt. Filmen är som vanligt fantastiskt klippt av Heleen Rebel. Det här blir den sista filmen jag gör som anställd på SVT.

Fyller 100 år

Bo Bjelfvenstam ville bli upptäcktsresande som ung, men insåg att allt redan var upptäckt. I stället blev det som filmare han kom ut i världen. I dokumentären berättar han om sina resor och om den svenska televisionens pionjärtid. Bo Bjelfvenstam var den förste filmaren som anställdes på Sveriges Radios filmavdelning (senare dokumentärfilmsavdelning) av Lennart Ehrenborg redan 1960. Då hade han verkat som filmare sedan 1947 och några av hans filmer hade visats i tv under pionjäråren på 50-talet. Den 24 april fyller legenden 100 år. Tom Alandh gör ett porträtt på sin minnesgode gamle kollega och ger genom klipp från hans filmer en bild av hur allt startade en gång och hur det kom sig att dokumentärfilmen redan tidigt blev en av televisionens bästa grenar.

Sverigepremiär

Filmen har visats på en festival på Åland, men det här blir den svenska premiären, veckan innan den visas på SVT. Även projektledaren Lars Säfström medverkar i Värnamo, och det är tack vare honom som filmen visas på festivalen.

– Jag hade hört så mycket positivt om den här festivalen från flera håll. Jag tänkte att den här filmen kunde vara intressant eftersom den handlar om filmhistoria, så jag ringde Kalle Boman, säger Lars Säfström i ett pressmeddelande och förklarar varför Tom Alandh är unik inom svensk dokumentärfilm:

– Han har ett starkt engagemang och beskriver samhället ur de enskilda människornas perspektiv. Han har skaffat sig en stor publik som uppskattar hans sätt att berätta och han har varit enormt produktiv.

Lars Säfström började på SVT:s nöjesavdelning producerade bland annat Nöjesmaskinen. Han blev senare programchef för Kanal 1 Drama och senare SVT Malmö. De senaste åren har han varit redaktör för Dokument utifrån och han har även varit projektledare för flera av Tom Alandhs dokumentärer.

Filmen visas under lördagseftermiddagen. Det är en öppen visning där det inte krävs någon biljett, men antal platser är begränsat. Filmen sänds i SVT 25 april kl 20 och finns på SVT Play från 21 april.

Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner välkomnar Lars Säfströms initiativ.

– Det känns fantastiskt att Bo Bjelvenstam som är en viktig del av den svenska dokumentärfilmhistorien kommer till festivalen, dagarna före sin 100-årsdag! Och Tom Alandh är en av våra främsta dokumentärfilmare genom tiderna, så att han förlägger Sverigepremiären till Värnamo känns stort. Det kan nog bli mycket folk, så man får komma i tid om man vill ha en plats, säger han i en kommentar till Värnamo.nu.

Taggar

Dela