Nyheter

Bjuder in anhöriga till digitala föreläsningar

Nyheter I veckan bjuder Studieförbundet Vuxenskolan in kommuninvånarna att titta på föreläsningar från årets anhörigsriksdag. 

I veckan bjuder Studieförbundet Vuxenskolan in kommuninvånarna att titta på föreläsningar från årets anhörigsriksdag. Bilder: Press/David Alin

För andra året i följd arrangeras Anhörigriksdagen digitalt. Som arrangör står Anhörigas riksförbund och i år är temat ”Anhörig i kristider”. Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan arrangeras öppna gratis visningar på lokala platser där man gemensamt kan följa och titta på hela konferensen eller bara enskilda föreläsningar. En av dessa platser är studieförbundets lokaler på Götavägen i Värnamo. Privatpersoner får möjligheten att komma dit och titta på utvalda delar av riksdagen tillsammans med kommunens anhörigsamordnare Anna Tillberg och andra anhöriga.  

– Det ska bli spännande. Det är ett helt nytt sätt att ta världen till oss. Hade det varit förr så hade vi fått sätta oss i bilen och åka till en fysisk plats. Nu har vi i stället möjligheten att ta ut guldkornen och jag tror att det här är en typ av evenemang som kommer allt mer. Det blir ett mer jordnära arrangemang på så sätt, så det känns jättespännande och jag hoppas att det kommer lite folk, säger verksamhetsutvecklaren Theresa Eriksson på Studieförbundet Vuxenskolan.

Studieförbundet sänder hela riksdagen, men bjuder in kommuninvånarna att titta på och reflektera över två föreläsningar. Den ena visningen sker under onsdagseftermiddagen när föreläsaren och utbildaren Maria Estling Vannestål berättar om egna och andras erfarenheter av att vara anhörig i ett hav av känslor och presenterar ett smörgåsbord av idéer för hur vi kan bli mer hållbara som anhöriga. Den andra sändningen sker under torsdagsmorgonen i form av en föreläsning med Bräcke diakonis medarbetare och en anhörig, där föreläsarna ska samtala om flytten till ett särskilt boende. 

– Det blir de här två föreläsningarna vi satsar på och vi bjuder in deltagarna till fika för lite reflektion efteråt. Vi är alla anhöriga på något sätt, men det är en svår målgrupp att nå. Jag känner till många i närhet som vårdar en anhörig, dels kan det vara svårt för dem att ta sig hemifrån, dels kan det vara svårt att ta sig tiden om ett evenemang sker i exempelvis Falkenberg. Nu bjuder vi in till den här träffen i Värnamo, så digitaliseringen gör jag att tycker att vi har minskat bryggan lite från tidigare, säger Theresa Eriksson. 

Under onsdagskvällen presenterat vinnaren av ”Årets anhörigkommun”, där Värnamo är en av kandidaterna.

– Vi kommer att sända prisutdelningen och det hade varit kul om vi hade vunnit priset. Om så blir fallet får vi springa över till Coop och köpa in lite fika och fira lite extra om det blir så, avrundar Theresa Eriksson.

__________________________

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela