Nyheter

Biskopen: Ge flyktingar husrum i kyrkan

Biskopen: Ge flyktingar husrum i kyrkan

Nyheter Biskop Fredrik Modéus vädjar i en appell till Växjö stifts församlingar om att upplåta ändamålsenliga lokaler som evakueringsplatser för flyktingar.

– Svenska kyrkan kan och ska hjälpa våra medmänniskor. Det tillhör grunderna i de kristna värderingarna att öppna sin dörr för människor i nöd, säger biskopen.

I tisdags fick landets länsstyrelser uppdraget att identifiera 60 000 evakueringsplatser med anledning av den pågående flyktingkrisen i Europa.  Anledningen till uppdraget är att Migrationsverket meddelat att man nu behöver 1 000 nya boendeplatser per dygn.

Biskopen vädjar i dag i en appell till stiftets samtliga församlingar om att undersöka möjligheten att erbjuda lokaler som kan fungera som evakueringsplatser. Senast på måndag den 19 oktober vill länsstyrelsen ha information om lokaler som kan användas, men även efter detta datum är det av intresse att få fram lämpliga lokaler.

– Det är inte tid för långsamma processer, utan snabb handling. Jag vädjar därför om snabba insatser till förmån för alla de människor som nu behöver vår hjälp, säger biskop Fredrik Modéus.

Församlingar som har ändamålsenliga lokaler och vill upplåta dem som boendeplatser åt flyktingarna ska meddela detta snarast möjligt. En kontraktsprost i varje län har utsetts till samordnare för arbetet. Lokalerna ska uppfylla vissa villkor: det ska finnas möjlighet att ordna sovplatser med täcken, lakan, handdukar och hygienartiklar, det ska finnas en toalett per 10 personer och en dusch per 15 personer, att det ska finnas tillgång till mat (inte nödvändigtvis möjlighet att laga själv) och lokalen ska klara räddningstjänstens brandsäkerhetskrav.

Taggar

Dela