Nyheter

Billig el i Värnamo i morgon

Nyheter Elpriset i elområde 4, som Värnamo kommun tillhör, ligger i morgon på 3 öre per kilowattimme. Det är ovanligt lågt för den här tiden på året, rapporterar Newsworthy.

BIld: Pixabay

Dygnspriset på el är på onsdag, den 20 september, 0,03 kronor i elområde 4 på den nordiska elbörsen Nordpool. Det är ett anmärknigsvärt lågt pris om vi jämför med hur det sett ut under motsvarande tid på året sedan 2019.

Hushåll och företag i Värnamo med timdebiterade avtal betalar som mest 0,39 kronor per kilowattimme mellan klockan 19 och 20 då timpriset är som högst.

Elen är som billigast mellan klockan ett och två samt två och tre. Då är priset rentav negativt: −4,4 öre per kilowattimme.

Minuspriser på el är ovanliga, men har börjat förekomma allt oftare de senaste åren. Minuspriset påverkar framför allt elkunder med timavtal. Konsumenter betalar även energiskatt och moms på elpriset. Det innebär att den billigaste minustimmen inte kommer att ge några pengar tillbaka i praktiken.

Även om elpriserna i morgon alltså är förhållandevis låga så har de stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,41 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 1,97 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,72 kronor per kilowattimme, alltså ungefär två gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 3,18 kronor per kilowattimme.

Illustration: Newsworthy

Taggar

Dela