Nyheter

Bildspel: Julafton närmar sig…

Nyheter Sakta men säkert har Maria och Josef närmast sig stallet invid kyrkan i Värnamo för det är på julafton den stora händelsen ska äga rum.

Josef och Maria vid Storgatan fredag eftermdidag  [1/6]

Anna Lindau är glad. Maria närmar sig kyrkan  [2/6]

Vid kyrkan och stallet  [3/6]

De tre vise männen har anlänt  [4/6]

Anna Lindau ser liksom måndag fram emot julaftons kväll  [5/6]

Ett av fåren och på julaftons kväll kommer jesusbarnet  [6/6]

Anna Lindau är präst i Svenska kyrkan i Värnamo och en av många som upplever julens ”riktiga” budskap på nära håll. Julen firas ursprungligen för att det var då Jesus föddes och inte för julkappar och mat i överflöd – eller för att tomten kommer.

För kristna världen över är julen en stor händelse. Fast påsken är kanske ännu större:
– Ja, då var det Jesus segrade, säger Anna Lindau och tänker på hur Jesus vann över döden.

För gemene kristen i vårt land är nog julen ännu mer betydelsefull än påsken. Förr var det julottan som gällde. I dag har den till stor del bytts ut mot sången och musiken. Julnattsmässor har blivit vanliga och det diagonala arbetet har ökat i omfattning.

– Sång och musik i juletid kan lätt nå människors hjärtan, men även Allhelgona lockar fler och fler till kyrkan, noterar Anna Lindau som varit komminister i Värnamo i drygt ett år.

Som präst måste man vara beredd på att jobba varje jul:
– Nej, inte måste. Vi vill nog alla det, inflikar Anna.
Som kristen vill hon vara med om den stora upplevelsen som julen är i kyrkorna. Samma sak är det för de andra två prästerna: Pär-Magnus Möller och Anders Hallberg plus de som jobbar extra.

I Värnamo är det även en stor högtid utanför åtminstone kyrkan i centrum.
Varje jul sedan ungefär för 25 år tillbaka finns stallet utanför kyrkan med Josef, Maria, de vise männen, fåren och krubban.

För varje dag som julafton närmar sig flyttar kyrkans folk de stora figurerna med Maria och Josef närmare kyrkan. Oftast får också alla vara i fred men flera gånger under årens lopp har framför allt fåren rövats bort även om de oftast hittats eller lämnats tillbaka. Det finns tyvärr alltid någon som vill förstöra något som är fint.

Vid julnattsgudstjänsten bärs Jesusbarnet ut ur kyrkan och alla samlas när det placeras i krubban i stallet. Det har blivit en fin tradition och som många berörs av till tårar.

Julen kan firas på många sätt. Det fina är ju att den betyder så olika från person till person och för en del betyder den inget alls.

Läs gärna våra kommande nio artiklar lördag-onsdag 22–26/12 om ”Min jul” där nio av våra läsare berättar vad deras jul betyder för dem.

Taggar