Nyheter

Bildspel från hembygdens dag i Hånger

Nyheter I helgen firades i Hånger hembygdens dag kombinerat med föreningens 70-årsjubileum.

  [1/18]

  [2/18]

  [3/18]

  [4/18]

  [5/18]

  [6/18]

  [7/18]

  [8/18]

  [9/18]

  [10/18]

  [11/18]

  [12/18]

  [13/18]

  [14/18]

  [15/18]

  [16/18]

  [17/18]

  [18/18]

Omkring 200 personer hade kommit från Hånger med omnejd och även många tillresta från andra orter njöt av den trivsamma dagen.

Firandet började med att Irene Oskarsson, länsförbundets ordförande, höll ett tal och beskrev värdet av att bevara det kulturarv som utgörs av det som formats och skapats av tidigare generationer. Många hade samlats för att lyssna på henne i och kring det tält som uppförts med tanke på de tunga skyar som hade dykt upp.

En tipsrunda som kallade hembygdstipset hade ordnats och drygt 120 svar lämnades in, Således uppskattat av många. Frågorna var i huvudsak lokalt förankrade vilket kanske bidrog till att första pris hamnade i Hånger.
Alla husen var öppna och det var full aktivitet i dessa. Från smedjan hördes hårda slag från städet och det rök från skorstenen liksom det gjorde från gamla tändkulemotorer som tillsammans med kaffedrickning och servering i Sjöstrandstuga skapade en stämning som är svår att redogöra för.

I stugorna var det utställning av allehanda föremål som plockats fram ur gömmorna såsom gamla bruksföremål och textilier som vittnade om gånga generationers intresse för det vackra. Bilder från förr visades upp och det blev många diskussioner om personer och föremål på bilderna.
Man fick också en insikt i möbelrenovering. Det såldes allt från underbara silversmycken till tavelramar, grönsaker och marmelad.

En samling av veteranfordon var uppskattad och det blev diskussioner kring dessa om årtal och vem som ägde motsvarande i bygden.
I gräset gick getterna, åt och njöt av det otroligt gröna gräset som var lyxigt med tanke på torkan i sommar. Regnet uteblev, endast lite daggstänk omväxlades med att solen spred ljus över parken och många dröjde sig länge kvar vid kaffeborden och umgicks. Bengt Lindahl, ordförande i föreningen, tackade till sist alla som på olika sätt bidragit till den lyckade dagen.

Text och Bild: Leif Walldén

Taggar

Dela