Nyheter

Bildspel: En favorit i repris

Nyheter Vårdtagarna och personalen på särskilda boendet Stensötan i Värnamo fick en trevlig överraskning på torsdagsförmiddagen.

Personal och brukare gör sig redo för utegympa. Bild: David Alin  [1/12]

Ett 20-tal brukare väntar på dagens överraskning. Bild: David Alin  [2/12]

Carola Svedberg och Pontus leds av Irma Hotic in på utegården. Bild: David Alin  [3/12]

– Kolla, vi har fått besök av en häst! Visst är den fin?, ropar Irma Hotic. Bild: David Alin  [4/12]

– Vi är så otroligt glada över att få vara här. Det betyder jättemycket för oss att få göra sådana här grejer, säger Carola Svedberg. Bild: David Alin   [5/12]

En glad brukare klappar Pontus. Bild: David Alin  [6/12]

De flesta brukarna tar chansen att klappa Pontus. Bild: David Alin  [7/12]

103-årige Maj-Britt Eliasson klappar Pontus. Bild: David Alin  [8/12]

– Du är allt bra fin, säger Gun-Britt Lindell som tog tillfället i akt och umgicks en stund med Pontus till Carola Svedbergs stora glädje. Bild: David Alin  [9/12]

Alla brukare och personal fylldes av glädje av överraskningen. Bild: David Alin  [10/12]

Publiken gav Carola och Pontus stora applåder. Bild: David Alin  [11/12]

Personal på Stensötan. Från vänster: Jeanne D´Arc, undersköterska, Irma Hotic, undersköterska och aktivitetsombud, Sanela Safic Aleksic, undersköterska och aktivitetsombud, Marigona Sahiti, undersköterska och aktivitetsombud och Manal Alkurdi, undersköterska. Bild: David Alin  [12/12]

Inför 2023 års midsommarfirande på det särskilda boendet hade undersköterskan och aktivitetsombudet Irma Hotic ordnat en överraskning för Stensötans vårdtagare och personal. Mitt i firandet gästade hästägaren Carola Svedberg tillsammans med den 20-årige Shetlandsponnyn Pontus till allas glädje.

– Jag såg ett reportage på tv om där det var en hästägare som besökte ett äldreboende med en häst. Det gäller att göra något annorlunda för de boende och ge dem energi, sa aktivitetsombudet Irma Hotic då.

I all hemlighet ville Irma Hotic göra en favorit i repris och på torsdagsförmiddagen genomfördes överrraskningen. Ett 20-tal vårdtagare skulle tillsammans med personal genomföra utegympa på Stensötans innergård. Men när det hela skulle börja gick Irma Hotic och öppnade staketet. Ett par sekunder senare kom hästägaren Carola Svedberg och den numera 21-årige Pontus runt hörnet, för dagen dekorerade i midsommarkransar. De var där för att på nytt sprida värme och glädje bland vårdtagare och personal.

– Det finns forskning som visar att om människor som har demensdiagnoser får umgås med djur så blir livet lättare för dem. Det här är omsorg när det är som bäst, säger en glad Irma Hotic.

Alla som ville fick klappa och umgås med Carola och Pontus, till allas glädje.

– Vi är så otroligt glada över att få vara här. Det betyder jättemycket för oss att få göra sådana här grejer. Jag vet också att Pontus gillar gräset som finns här, så vi kommer gärna tillbaka fler gånger och sprider lite värme, säger Carola Svedberg.

En av de 20-talet vårdtagare som fick ha Pontus nära sig var Gun-Britt Lindell.

– Jag tycker otroligt mycket om djur, särskilt hundar och katter men även hästar är fina. Pontus var jättesnäll och det här var en riktigt rolig överraskning, säger hon.

Här kan ni läsa reportaget från förra årets besök. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Bildspel: En favorit i repris

Kommentarsfunktionen är stängd