Nyheter

Bildextra: Ministern på hembesök

Nyheter Under måndagen besökte äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) Rörstorpsgården i Värnamo och Bredäng i Bredaryd.

Anna Tenje  [1/16]

Sandra Lindgren är enhetschef på Rörstorpsgården  [2/16]

Tobias Pettersson och Lars Carlborg  [3/16]

Samling på Rörstorpsgården  [4/16]

Anna Tenje  [5/16]

  [6/16]

Lydia Axelsson enhetschef Bredäng  [7/16]

  [8/16]

Filip Wiréhn Andersson  [9/16]

  [10/16]

  [11/16]

  [12/16]

  [13/16]

  [14/16]

  [15/16]

Tobias Pettersson  [16/16]

Man kan säga att det var ett hembesök för Anna som är uppvuxen i Värnamo och född 1977, men som bott i Växjö i många år. Under sin tid i Värnamo hette hon Bergkvist men är gift Tenje.

Efter en lunch tillsammans med Rotary blev det besök på äldreboende i Värnamo och Bredaryd. Här fick hon tala med personal och med boende.


– Det är hög tid att vi arbetar samlat kring äldrefrågorna för att ge äldre en värdig ålderdom med god livskvalitet. Dels ska vi värna om dem som arbetat ett helt arbetsliv genom att trygga deras ekonomi och behov av god omsorg, dels ska vi ta vara på det höga värde som våra äldre har för hela samhället, motverka åldersdiskriminering och ta vara på den kunskap och erfarenhet som de bidrar med, noterar Anna Tenje i ett pressmeddelande.

Bland aktuellt i socialdepartementet pekar Anna Tenje bland annat på:

• Goda kunskaper i svenska språket är en förutsättning för att arbetet inom äldreomsorgen ska kunna utföras på ett säkert sätt. Nu tillsätter regeringen en utredning om språkkrav för personal i äldreomsorgen. Syftet är att stärka patientsäkerheten och öka tryggheten inom vård och omsorg av äldre.

• Genom ökad användning av digital välfärdsteknik inom äldreomsorgen vill regeringen öka tryggheten för de boende och samtidigt förbättra arbetsmiljön för personalen. Regeringen menar att ökad användning av välfärdsteknik behövs för att bibehålla kvalitén inom äldreomsorgen då behovet av äldreomsorg kommer att öka kraftigt de närmaste åren.


Text: Per Bunnstad
Foto: Jim Carlsson

Taggar

Dela