Nyheter

Bibliotek i Sverigetopp 

Nyheter Värnamos biblioteks Instagramkonto har det fjärde högsta antalet följare i hela landet, visar Digitekets kartläggning.

Under vecka 49 och 50 2020 letade Digiteket rätt på alla Instagramkonton tillhörande svenska folkbibliotek och sammanställde deras följarantal samt antal inlägg de gjort. 

Digitek är en lärplattform för digital fortbildning framtagen för dem som jobbar på bibliotek.

– Vi tittade också efter om de kunde betecknas som aktiva och satte en gräns på tre veckor. Hade man inte gjort ett inlägg på tre veckor så bedömde vi kontot som inaktivt. För att hitta kontona utgick vi från den lista över svenska folkbibliotek som Digiteket har använt sig av och som ursprungligen kommer från Kungliga bibliotektet. Av Sveriges 290 kommuner hittade vi bibliotekskonto i 239. Cirka 18 procent av Sveriges kommuner verkar i denna kartläggning inte ha någon närvaro på Instagram, säger Ola Nilsson på Digiteket.

Genom kartläggningen har Digiteket sammanställt flertal topplistor. För Värnamo kommuns del var kartläggningen ett glädjande resultat. Bibliotekets officiella Instagram-konto har 2 694 följare, vilket gör kontot till landets fjärde mest populära på Instagram. Så här ser toppen ut: 

Instagramkonto

Antal följare

Stadsbiblioteket Stockholm

5977

Stadsbiblioteket Göteborg

5810

Malmö Stadsbibliotek

4987

Värnamo bibliotek och kultur

2694

Helsingborgs bibliotek

2584

– Det här är jätteroligt och en bekräftelse på att jag har väldigt duktiga medarbetare. Nyckeln till det hela är kombinationen av duktiga medarbetare och lokalt innehåll, samt material som får uppmärksamhet på nationell nivå. Nu tar vi sikte på 3 000 följare, säger kulturchefen Lars Alkner.

När det kommer till lokal genomslagskraft återfinns Värnamo på topp-20. Överst på listan återfinns Dorotea, där mer än var femte invånare följer det lokala biblioteket på Instagram. Värnamo placerar sig på plats 10 med 7,8 procents lokal genomslagskraft.

Källa: Digiteket

Taggar

Dela