Nyheter

Kommunen inför bevattningsförbud

Nyheter På grund av låga grundvattennivåer och hög vattenförbrukning gäller från och med i dag, fredagen den 9 juni, bevattningsförbud i hela Värnamo kommun.

På grund av låga grundvattennivåer och hög vattenförbrukning gäller från och med i dag, fredagen den 9 juni, bevattningsförbud i hela Värnamo kommun. Pressbild: Värnamo kommun

– Just nu förbrukar vi 25 procent mer än vad vi brukar. Detta är inte hållbart i längden, säger Antti Vähäkare, VA-chef på Värnamo kommun.

Bevattningsförbudet gäller tills vidare och gäller dig som använder kommunalt vatten. Har du privat brunn så berörs du inte av kommunens bevattningsförbud.

”Du får bara använda vatten till mat, dryck och personlig hygien. Du får inte vattna med vattenspridare eller vattenslang, använda högtryckstvätt eller fylla pooler och badtunnor. Du får vattna med vattenkanna, men tänk på att vara sparsam och vattna gärna kvällstid”, skriver Värnamo kommun på sin hemsida.

Några kloka tips

– Undvik att bada badkar.
– Undvik att slösa på vattnet. Stäng av kranen när du till exempel borstar tänderna.
– Undvik att spola tills vattnet blir kallt. Ha en kanna vatten i kylen.
– Samla regnvatten i tunna och vattna med. Växterna gillar regnvatten bättre än kranvatten.

”För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. Varje droppe räknas”, avrundar kommunen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Kommunen inför bevattningsförbud

Varför avblåstes Hindsen som vattenreserv till staden?
En annan fråga, då nu Bredaryd tar sitt vatten från Värnamo, vad används den gamla täkten till?
Fråga och påstående tre, hade väl varit behövligt nu och i framtiden med allt torrare klimat?

Så vi med egen brunn använder inte grundvattnet som kommunen gör? Haha. Eller vad kommer mitt vatten ifrån som har egen brunn.

Kommentarsfunktionen är stängd