Nyheter

Besvarade förslag om klimatverktyg

Nyheter Nu ska Värnamo kommun få koll på sina koldioxidutsläpp. Det står klart efter att fullmäktige sagt sitt i ärendet.

Nu ska Värnamo kommun få koll på sina koldioxidutsläpp. Det står klart efter att fullmäktige sagt sitt i ärendet. Bilder: David Alin/Pressbild. Montage: David Alin

I ett medborgarinitiativ från den 21 mars 2021 föreslås Värnamo kommun upprätta en koldioxidbudget för kommunen som geografiskt område med hjälp av Klimatsekretariatets verktyg ClimateVisualizer. 

”Budgeten bör vara bindande för kommunens egen verksamhet och ses mer som en inriktning/målsättning för den verksamhet inom området som kommunen inte äger full rådighet över men där kommunen kan utnyttja sin position som samordnande organisation med goda kontakter gentemot näringsliv, civilsamhälle och andra myndigheter”, skriver initiativtagaren i förslaget.

Kommunstyrelsen beslutade på sammanträdet den 14 december 2021 att avsätta 70 000 kronor ur kommunstyrelsens pott för målstimulans under 2022 för att köpa in ClimateVisualizer för att skapa och använda koldioxidbudget som ett pedagogiskt verktyg och kommunikationsunderlag gentemot lokalt näringsliv, civilsamhälle och den egna organisationen. De beslutade även att kommande finansiering hänskjuts till budgetberedningen och att föreslå till kommunfullmäktige att anse förslaget som besvarat. 

Under kommunfullmäktiges sammanträde i  torsdags diskuterades frågan. Miljöpartiets Jörgen Skärin var först upp i talarstolen. 

– Det är ett intressant verktyg, ClimateVisualizer. Målet är att vi ska klara 1,5 grad (sänkning av den globala medeltemperaturen) till 2030 och genom det här verktygen kan vi se hur mycket vi har kvar i vår tank fram tills dess. Ju mer man utnyttjar nu, desto mer måste man reducera längre fram. Det är ett ackumulerande system: förbrukar man mycket nu, får man spara desto mer längre fram. Det här är ett verktyg för att visualisera det hela och också kunna sätta kommunala mål och vad vi ska uppnå och sådant, så jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Johan Hilding (C) yrkade även han bifall till kommunstyrelsens förslag. 

– Jag är ju miljövän och tycker det är kul med miljö. Ofta brukar jag säga att vi lånar miljön under framtiden av sina barn och detta är en jättebra grej, precis som du är inne på, att man kan se hur man själv, hur kommunen och hur den privata sektorn arbetar. Man ser inte alltid hur man jobbar, utan jag tycker det här är intressant. 

Efter avslutad debatt beslutade fullmäktige att anse medborgarinitiativet som besvarat. 

Taggar

Dela