Nyheter

Besöksrekord för konstmuseum: ”Fantastiskt år”

Nyheter 2023 slog Vandalorum nytt publikrekord och har för första gången haft över 100 000 besökare, närmare bestämt 109 061 personer.

Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum. Trädgården har möjliggjorts av Vandalorums Partners: företagarfamiljerna Hamrin, Liljedahl och Svenstig; Mats Skogsfors; Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik; samt Hjalmar Wicanders Fond. Bild: Deltavormgroep/Vandalorum

Ökningen var 23 procent jämfört med det tidigare rekordåret 2022.

– Vi kan se tillbaka på ett fantastiskt år och är otroligt glada över det gensvar både våra utställningar och vår nyanlagda trädgård av Piet Oudolf har fått. Vi har haft besökare från hela norra Europa, säger museichefen Elna Svenle i ett pressmeddelande.

En av höjdpunkterna är tillkomsten av Vandalorums trädgård, skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf. Det är hans första trädgård vid en nordisk kulturinstitution och omfattar bland annat en 3 500 kvadratmeter stor perennäng. Monumentalkonstverket innehåller cirka 26 000 plantor av drygt 100 olika slag. Växterna är valda utifrån struktur och skulptural kvalitet, för att tilltala under alla fyra årstider.

Under 2023 har följande huvudutställningar visats på Vandalorum:

– Lisa Larson
Front – ”Design by Nature”: Bruno Mathsson-priset 2023
– Sigrid Sandström: ”Under tiden”
– Pierre Sindre: Bruno Mathsson-priset 2022

Lisa Larsons utställning i Lada 1 är den mest välbesökta i museets historia. Med anledning av den stora publiktillströmningen har hennes utställning förlängts.

Taggar

Dela


1 reaktion på Besöksrekord för konstmuseum: ”Fantastiskt år”

Roligt att det går bra för Vandalorum.
Då behöver inte landsting och kommun ge mer bidrag, utan pengarna kan gå till sjukvård.
(Har inte kommenterat tidigare)

Kommentarsfunktionen är stängd