Nyheter

Beskedet: SIS-produkten lägger av: ”Inte beredd att offra allting”

Nyheter Karriären har tagit honom till både hockeyallsvenskan och den danska ligan. Nu väljer 34-årige Alexander Edström att lägga skridskorna på hyllan. – Jag kommer sakna hockeyn otroligt mycket men det känns som rätt beslut, berättar han.

Alexander Edström. Foto: Henrik Skoglund

Alexander Edström gjorde sin senaste match i april 2022 när Halmstad spelade i kvalserien upp mot allsvenskan i ishockey. Efter det har han genomgått en operation av båda sina höfter och är egentligen helt återställd för att kunna spela hockey. Men så blir det inte.
– Jag har inte spelat hockey på 18 månader och det är en ganska lång väg tillbaka. Jag känner mig i bra fysisk form, så det är jag inte orolig över. Det är mer det mentala som tar emot. Jag är inte beredd att offra allting för hockeyn längre som jag har varit innan.

Alexander Edström fortsätter:
–Det hade varit jättekul att spela en hockeymatch imorgon och träna i eftermiddag, men på söndag kanske jag inte är lika sugen på att åka fyra timmar buss för att spela och åka hem igen. Att dessutom kombinera det med ett jobb gör att man inte har någon fritid alls. När jag är ung och frisk så känner jag att jag vill nyttja tiden till annat.

Lossnade under gymnasietiden

Pappa spelade bandy och mamma fotboll, båda i WIK. Så skridskor på fötterna blev naturligt för Alexander Edström. Han spelade både fotboll, golf, bandy och hockey som ung. Men liksom så många andra var han tvungen att välja när kraven blev högre.
– Jag valde hockeyn för att jag tyckte att det var roligast.

Men det var först under det första året på gymnasiet som han kände att det lossnade hockeymässigt.
– Jag var väldigt liten till växten och var exempelvis inte i närheten av TV-pucken och så vidare. Men där hände något och jag växte ikapp mig.

Han kontaktade Trojas Jerry Andersson och frågade om det fanns en möjlighet att komma dit, vilket det gjorde.
– Jag är väldigt tacksam mot SIS för att de gav mig möjligheten att ge mig iväg och även Troja som tog emot mig.

Firat avancemang två gånger

Året var 2005 och redan säsongen efter fick tonåringen testa på spel i Trojas a-lag. Två gånger har han varit med om att ta upp Troja till allsvenskan från division 1 och totalt har det blivit 134 matcher i allsvenskan och 289 i ettan. Trojas a-lag har han representerat 408 gånger vilket gör honom till klubbens tionde meste spelare genom tiderna enligt sajten eliteprospects.com.

Utöver Troja har han kortare sejourer i andra klubbar, bland annat en säsong i den danska högstaligan. Men han har svårt att plocka ut något speciellt minne från hockeykarriären.
– Det är klart att det har varit kul att gå upp med Troja i allsvenskan, det har jag gjort två gånger. Den första gången var jag inte jättedelaktig, då var jag ung. Andra gången var jag mer delaktig, även om jag var skadad på slutet när vi gick upp så kunde jag ändå spela.

Han fortsätter:
– Hela min hockeykarriär är ett minne man tar med sig. Det har varit en bra tid och man har tyckt att det har varit roligt nästan varje dag.

Fick spela mycket

Allting började alltså SIS och det är i Movalla ishall vi träffas för intervjun.
– Här är det sig likt, säger han och blickar ut över isen innan han fortsätter:
– Det var här jag lärde mig att spela hockey och det var här jag började tycka om sporten mer och mer. Jag fick alla förutsättningar. Isen var alltid nästan ledig, pappa hade nyckel till ishallen i och med att han var tränare. Fick man inte tag på den nyckeln så kunde man ringa vilken vaktmästare som helst så kunde de komma och öppna.

Alexander Edström berättar vidare att han fick möjligheten att spela i flera olika lag som ung i klubben.
– Alla ledare jag har haft här i Skillingaryd har gjort ett fantastiskt jobb. Min pappa till att börja med, sedan Peder Juul och Torbjörn Thelander, då började det bli mer allvar. I juniorlaget hade jag Peter Norgren och sedan i a-laget hade jag Sven-Erik ”Svalle” Andersson. Jag har SIS att tacka för otroligt mycket.
– Jag vill också tacka min pappa, mamma och Mårten, mormor och morfar och mina två syskon som alltid stöttade mig och gav mig de bästa förutsättningarna för att spela ishockey på en bra nivå.

Alexander Edström signerar ett idolkort från Trojatiden som numera finns i Per Bunnstads ägo. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Dela