Beskedet: Plastberget blir kvar på obestämd tid
Nyheter Plaståtervinningen i före detta Trelleborgfabrikens Rubber i Bor går fortfarande en osäker framtid till mötes.
I veckan kom ett besked som innebär att det 10 000 ton stora plastberget i Bor blir kvar på obestämd framtid. Plastberget har varit ett återkommande bekymmer för Värnamo kommun sedan den förra verksamhetsutövaren gick i konkurs förra året, rapporterar P4 Jönköping.
Med anledning av verksamhetens ovissa framtid gjorde Jörgen Lindelöf ett besök på platsen där plasten förvaras:
”Plastbalarna skulle stå under tak. Tidens tand gör emellertid att plasten vittrar sönder och balarna rullar ut på asfaltsplanen. Plast från balarna kryper under såväl nätstängsel som plåtinhägnad och hamnar i närliggande skog, bland annat utmed Gällarydsvägen.
Inhägnaden med taggtråd blir bara trasigare och trasigare. Fönster står vidöppna och ser man in i en öppen dörr in till fabriken så ser man att det förvaras även plast här.
I ytterligare en byggnad finns det ännu fler plastbalar.”
Se Jörgen Lindelöfs bilder nedan.
Det visar ännu en gång att det inte funkar i verkligheten. Det är bättre för miljön att sluta med återvinning. Ju mer vi samlar in ju mer hamnar till slut i haven, det är bättre att det förbränns och blir energi. Det är bättre om vi hittar bättre material till våra förpackningar istället för att göda en fuskåtervinning.
Som du säger Jörgen fast tvärtom.
Återvinning av sopor som inte går att göra något vettigt med är trams och resursslöseri. Betydligt större nytta att bränna i en storskalig anläggning, både för klimat och miljö.
Det är dax nu att plastproducenter och dess organisationer sätter ett restvärde på plast. Alltså skrotvärde vid återvinning och inte som nu bara inkomst på att samla in . Jungfrulig plast har ett kilopris från 15 kronor och uppåt, så återvunnen bör ha ett pris på cirka 20-40 procent av ursprungspris som handelsvara. Förbränning i värmeverk är resursslöseri. Organisationen kring återvinning har för mycket av kriminella element och lycksökare som slår ut seriösa aktörer. Plastproducenter och Naturvårdverket måste styra upp detta.