Nyheter

Beskedet: Nej till privatisering av LSS

Nyheter SD Gnosjös framtagande av siffror fick SD Värnamo att ändra riktning. Nu säger partiet nej till privatiseringen av LSS.

SD Gnosjös framtagande av siffror fick SD Värnamo att ändra riktning. Nu säger partiet, med gruppledare Jan Cherek i spetsen, nej till en privatisering av LSS. Arkivfoto

I flera debattartiklar har Alliansen och SD pekats ut att vara för privatisering av LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det stämmer nästan, säger gruppledaren Jan Cherek (SD).

– När frågan var uppe i omsorgsnämnden var V, S och KD emot upphandlingen. När vi (Sylvia Friberg, ledamot i omsorgsnämnden, och jag) hade en diskussion någon dag innan mötet beslutade vi oss för att rösta ja i nämnden då vi var vågmästare, men att man alltid kan säga nej i frågan i både kommunstyrelsen och på kommunfullmäktige. Det finns en risk att göra på ett sådant här sätt och det är att man blir uthängd att man velar i frågan. Nu fick vi tiden till att undersöka om all fakta stämde. Hade privatiseringen varit bra, så hade vi missat den chansen då det stod och vägde i nämnden, säger Jan Cherek.

Men nu har partiet bestämt sig i frågan. Anledningen till det beror på en felkalkylering från förvaltningen.

– När man tittar på faktan som hade lagts fram i nämnden, visade den att nämnden årligen skulle gå 4–5 miljoner kronor plus. De siffrorna man ej tagit hänsyn till är utjämningsbidrag som staten delar ut, men de pengarna går bara till kommunen, inte till privata aktörer. Efter att vi har gjort en bakgrundskoll, så visar den att privatiseringen skulle innebära kanske en miljon i överskott eller till och med ett underskott, säger Jan Cherek.

Genom en dialog med partikamraten Håkan Helgebring i Gnosjö kom Jan Cherek över de nya siffrorna. Bakgrundskollen gjorde att SD i Gnosjö valde att inte ställa sig bakom privatiseringen av LSS. Nu gör SD i Värnamo detsamma.

– Omsorgsnämnden hade möte häromdagen. Sylvia tog med sig siffrorna till mötet och visade upp dem. Alla blev ställda, ingen hade tagit fram de siffrorna. Ekonomiansvarig på omsorgsförvaltningen blev jätteglad över kalkylen. Personen  hade tidigare påpekat att utjämningsbidraget försvinner vid en privatisering. Frågan man ställer sig är ju: tog förvaltningen hänsyn till om att det var redovisat eller inte? Det känns lite som att vi ska fatta ett beslut på siffror som inte är redovisade. Vi måste värna om Värnamos bästa och komma fram till att alla fakta stämmer. Enligt nämndens siffror skulle vi gå 4–5 miljoner kronor plus, vilket inte stämde. När vi nu ser de här siffrorna kan vi ge vårt slutgiltiga besked: vi säger nej till en privatisering, säger Jan Cherek.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Beskedet: Nej till privatisering av LSS

Beklagligt att man inte har någon som helst etisk hållning i detta, utan att det bara handlar om pengar. Vi från V i Gnosjö var tidigt ute och skrev en skrivelse till kommunstyrelsen i juni förra året om konsekvenserna för brukare och anställda med denna privata upphandling, samt att valfriheten inskränktes till noll valfrihet för brukaren!
I Gnosjö landade besparingen i 1miljon kr. Så mycket bråk och oro för brukarna och deras anhöriga för en futtig miljon, dessutom sämre villkor för de anställda! Stoppa!privatiseringsiven

Det är bra att V är tydliga med att 1,5 miljoner av skattepengar inte har någon betydelse. Sedan kan man diskutera villkor för anställda som en annan fråga det presenteras som att ingen skillnad skulle tillkomma. Men det kommer vi aldrig veta då upphandlingen blev nerlagd. Vare sig vilket parti man tillhör så har man ett ideologiskt intresse att framställa så jag förstår Vänsterns intresse av att framställa allt privat drivet företagande som ondska.

Så, enligt SD är det oroväckande att den utlovade ekonomin inte stämmer, däremot att undersköterskor och personliga assistenter skulle ha mycket lägre löner och mycket mer arbete samt att brukarna skulle få sämre service är ingenting som skrämde dem och övertygade deras ledamöter att rösta nej. Enligt SD:s ordförande röstar partiet ja även när man inte vet vad det handlar om och innan man har all fakta i handen. Och därför hade de fortsatt rösta ja på något de inte kände till bara SD i Gnosjö inte tagit fram några siffror. Jag undrar verkligen vad SD:s väljare tycker om denna attityd, eller om SD:s väljare ens gynnas av detta sätt att vara i politiken.

Nu missförstod du nog hela inlägget.
Det man presenterade var att brukarna skulle få bättre service, att personalen följer löneutvecklingen och att man har mer personal.
Att vi sa ja först var för att vi skulle kunna utreda om ekonomin stämde.
Hade vi sagt nej direkt så hade förslaget avslagits direkt och vi hade inte fått ett fullständigt besked.

Jag anser att när man ska ta ett så viktigt beslut ska man inte säga ja eller nej utan att all fakta är uppe på bordet.
Vissa partier är motståndare till all privatisering och andra vill ha allt privatiserat utan att veta vad som är bäst alternativ.

Just att vi kollar upp all fakta tillsammans med våra partikollegor i Gnosjö gynnar inte bara våra väljare utan alla väljare oavsett parti.

”Jag anser att när man ska ta ett så viktigt beslut ska man inte säga ja eller nej utan att all fakta är uppe på bordet.” – och ändå enligt er själva i intervjun har ni sagt ja i alla omröstningar, utan att ha all fakta på bordet. Ni kan alltid lägga ner röster eller reservera er. Men ni röstade ja. Så ska man säga eller eller nej? Bestäm dig, tack. Ha ha, kan man skjuta sig själv i foten ännu hårdare? Ni ser bara hur vinden blåser och försöker rädda er själva. Jag ska göra lite popcorn nu för att läsa din nästa bortförklaring 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd