Nyheter

Beskedet: Anställningsstopp inom omsorgen

Nyheter Omsorgsnämnden inför ett anställningsstopp på hela förvaltningen under det kommande halvåret. 

Omsorgsnämnden inför ett anställningsstopp på hela förvaltningen under det kommande halvåret. Arkivbild

Omsorgsnämnden har sedan flera år tillbaka dragits med ett ekonomiskt underskott. Att bedriva en kvalitativ och kostnadseffektiv verksamhet är en förutsättning för att kunna fullgöra nämndens uppdrag enligt reglemente. Omsorgsnämnden gav den 22 februari 2023 omsorgsförvaltningen i uppdrag att arbeta fram och redovisa förslag på åtgärder som syftar till att nå en budget i balans per den 31 december 2024. Ärendet redovisades och behandlades på nämndens sammanträden den 26 april 2023 och den 31 maj 2023.

Vid det senaste sammanträdet, den 4 oktober 2023, redovisades aktuellt delårsbokslut och en förnyad prognos, vilken visar på ett prognosticerat underskott på 42,5 miljoner kronor samtidigt som det har skett en nettoökning med 19 årsarbetare inom förvaltningen. Mot den bakgrunden beslutade en enig nämnd på sammanträdet i onsdags att från och med den 26 oktober och sex månader framöver införa ett anställningsstopp hela omsorgsförvaltningen, att utannonserade tjänster dras tillbaka samt att förvaltningschef, efter rutin avseende särskild återbesättningsprövning, kan beviljas dispens från anställningsstoppet.

– Vi har en oerhört allvarlig ekonomisk situation. Vi antog en handlingsplan i maj för att komma tillrätta med budgeten, den tror vi fortsatt på, men vi är inte där än och den ger inte den omedelbara effekt som ett anställningsstopp ger, säger nämndens ordförande Filip Wihrén Andersson (M).

Taggar

Dela


18 reaktioner på Beskedet: Anställningsstopp inom omsorgen

Jag säger bara det är så skönt att vara pensionär ❤❤ och jag skulle inte vilja hoppa in och jobba en minut, aldrig mer!

Håller fullständigt med skattebetalaren. Bra skrivet. Jag tycker det finns för många chefer, ta bort hälften.

Mer och mer administration och mindre folk på golvet vilken resultatet i sliten och sjuk vårdpersonal och mindre hjälp till de behövande. Börja rensa uppifrån, låt bli dem som redan ligger.

Hur kan man försvara detta? Var finns de folkvalda så kallade politiker? Är någon av er så rakryggad att man kan träda fram och förklara sig? Ännu mer oro bland våra äldre och dess anhöriga när man läser rubriken.

Ja vad ska man säga. Jag jobbar själv i vården och har varit stolt över min titel undersköterska. Men det är jag inte längre. Vi springer fortare och administration med mera är viktigare än våra äldre. Vi trodde att det skulle bli bättre med 11 timmars vila som kom från EU men i stället för långa arbetstider och delade turer kom varannan helg att jobba i stället. Med detta så kommer våra äldre att drabbas ännu en gång. Våra kära hemma få ser oss mer sällan. Nej, det behövs mer folk på golvet. Prioritera vård och skola med mera.

jag håller med dig Susann 24 boende på 4 personal det är alldeles för mycket. Inte bara det, ,ni ska hinna servera mat, diska, städa tvätta och dokumentera. När hinner ni ta hand om dom gamla? Detta är fruktansvärt. Jag tycker att cheferna kan prova på det ett kvällspass. Får se vad de tycker om detta? Och sedan undrar de varför folk slutar och söker andra jobb. En undersköterska ska göra omvårdnad och inget annat. Det ska bli spännande att se hur många som kommer att söka sommarjobb…

Så sjukt, stackars patienter.
Alla boende är redan under bemannade. De säger att gamla ska ha den hjälp som de säger leva livet eller Leif det stämmer inte.
Personal jobbar underbemannad. De sparar genom att ta bort personal. På visa boende jobbar man 4 personal på 24 boende. Det är sjukt hur ska man klara oss att hjälpa patienter att ha ett normalt liv. De t är stress och åter stress.

Man kan säga stackars gamla som har byggt Sverige och betalat skatt hela livet för att ha det bra när de hamnar på äldreboende. De flesta lider på grund av personalbrist 😪

De gamla som har byggt vårt land? Ja, det är väl ingen som bryr sig om dem. De är bara ett nummer i statistiken. Skamligt att inte ta hand om dem nu när de behöver oss som mest så sviker vi dem.

De ska stoppa att anställa mer personal på grund av att det har blivit tomt i deras fickor på dem som sitter i högsta positioner och går det att tigga pengar från att stoppa anställa mer.
Vi kan skapa en insamling för dem och alla medarbetare i kommunen kan skänka hur mycket de kan.
Stackars de äldre och de sjuka som behöver hjälp.

Borde det inte vara bra att skryta med att man har en fin och bra äldreomsorg
i svåra tider får man väl prioritera det nödvändiga. Alla blir gamla

Tack gode gud att man inte jobbar kvar i kommunen, stackars er andra som sliter hårt inte klokt det man läser. Lycka till kommunen hur många anställda vill man ha kvar.

Man kanske behöver städa i organisationen och då gör man det lättast uppifrån, samt använda de 13 miljoner som arenabygget blev beviljade nyligen.

Där kom det! Sätter ni stopp för de gamla/sjukas behov också? De klagar ändå inte. Får ju vara kvar i hemmet.
Kommunen som bryr sig och värnar sina äldre. Skola och omsorg borde vara högprioriterat.

Håller med dig helt och fullt! Så typiskt Värnamo kommun, dra ner på hela omsorgen, men bygg gärna ny arena! Allt för att lilla Värnamo ska glänsa utåt! Fy skäms!

Kommentarsfunktionen är stängd