Nyheter

Besim lämnar över ordförandeklubban till Marie 

Nyheter Från ordförande till vice ordförande. Lokalavdelningen byts ut mot huvudstaden när Besim Matoshi avancerar inom IF Metall och i dag lämnar över ordförandeklubban i IF Metall Västbo-Östbo till Marie Johansson.

Besim Matoshi avancerar inom IF Metall och lämnar i dag över ordföradeklubban i IF Metall Västbo-Östbo till Marie Johansson. Foto: David Alin

Efter sju och ett halvt år som ordförande i IF Metalls avdelning i Västbo-Östbo är det dags för nya utmaningar för Besim Matoshi. Han avancerar inom förbundet och blir ny organisationsledare för fackligt-politiskt center och valledare för IF Metall centralt i Stockholm. 

– Det känns både bra och vemodigt. Jag har varit aktiv i lokalförbundet sedan 2004 och ordförande de sista sju och ett halvt åren. Jag har varit med om en stor förändringsresa, där jag har haft det yttersta ansvaret för att få driva frågor och det känns jättekul att få den här chansen.  Min nya roll på förbundet blir spännande, både utifrån att driva våra fackliga frågor samt att arbeta mer strategiskt, samtidigt som jag får arbeta med att hjälpa alla våra 34 avdelningar med struktur och strategier. Det blir även väldigt kul att få jobba med fackliga politiska frågor med tanke på både parlaments- och riksdagsval framöver. Jag ser det som kul att grabben från Vaggeryd får en sådan här roll, säger Besim Matoshi.

Besim Matoshis avancemang inom förbundet medför att Marie Johansson får chansen att ta över ordförandeklubban i IF Metall Västbo-Östbo. Sedan 1996 har hon varit fackligt engagerad i IF Metall och efter att ha avancerat stadigt inom lokalförbundet skriver hon nu historia som fackförbundets första kvinnliga ordförande.

– När jag fick frågan tänkte jag direkt ”herregud, vad har jag gett mig in på?” Jag sov ingenting första natten. Det är väldigt spännande och kul att få det här förtroendet. Jag har haft ett par starka företrädare före mig som Martin Gunnarsson, Torsten Sjödahl, Besim inte minst men även Vivianne Roos i Industrifacket. Jag längtar att få komma ut på arbetsplatserna och träffa klubbarna och våra medlemmar. Jag ser det här som en fantastisk möjlighet. 

Kompetensutveckling och organisation ligger Marie Johansson varmt om hjärtat. 

– Organiseringen är viktig. Man bygger grunden ute på företagen och för mig handlar det hela om att folk ska vara delaktiga. Ju mer delaktiga vi är, desto starkare blir vi. Med kompetensutveckling bland våra fackligt förtroendevalda får vi en stark grund på avdelningarna och möjlighet att driva mer frågor. Alla frågor kommer att vara viktiga, men organisation och kompetensutveckling ligger mig extra varmt om hjärtat. 

Besim Matoshi skrev historia som första utrikesfödda ordförande i IF Metall och nu blir Marie Johansson första kvinnliga ordförande,. 

–Det här visar att vi är ett fackförbund som ser möjligheter. Vi är trendsättare. Det avspeglas inte minst i vårt arbete de senaste åren, där vi har gått från att arbeta inåt till att arbeta utåt och stärka den lokala samvaron. Får bara Marie driva de frågorna hon vill så tror jag att det här kommer att bli riktigt bra. Vi har ett bra lag med duktig personal och jag är övertygad om att den här avdelningen kommer att vara en mönsteravdelning även fortsättningsvis. 

Marie Johansson ser positivt på Besim Matoshis avancemang. 

– Vår avdelning har haft många förtroendevalda som skickats vidare till förbundet genom åren och du är som klippt och skuren för den här rollen. 

Taggar