Nyheter

Berättade om drömmen om Sion

Nyheter Under måndagskvällen berättade Max Federmann om drömmen om Sion i Israel.

Max Federmann berättade om drömmen om Sion i Israel.

Sionismen är det fundament som staten Israel vilar på. Det fastslår Max Federmann, svensk jude och son till överlevare från Förintelsen. 

– Theodor Herzl startade sionismen för 125 år sedan. Då lanserades tanken på att det judiska folket ska komma tillbaka till sitt ursprungliga hemland och skapa staten Israel. Om det tar fem eller 50 år spelar ingen roll, men den judiska staten ska bli verklighet. Dessvärre hade Herzl lite fel, för det tog drastiskt 51 år…han missade det hela med ett år, men annars är det som en profetisk utsaga: att det skulle ta 50 år. I dag vet vi att den här staten som han förutsade har etablerar sig fyller 75 år nästa år, inleder Max Federmann.

Han inledde med att berätta om sin relation till landet och när hans familj migrerade dit. Hans pappa föddes 1923 i Tyskland och mamma i Ungern 1926. Båda föräldrarna överlevde koncentrationsläger under andra världskriget innan de kom till Sverige. 

– Mamma kom hit med de vita bussarna. Hon kom till Malmö helt utmärglad, 32 kilo tunn, och blev inkvarterad i Lund. Ett av hennes första minnen var när hon såg Lundastudenterna sjungandes i sina mössor på första maj. Det var ett stort minne för henne, säger Federmann.

Hans föräldrar träffades i Helsingborg och de fick tre söner. Hela familjen var engagerad i Israelfrågan och 1963 bestämde sig familjen för att gå på allians. 

– Vi packade Volvokombin till bredden och åkte hela vägen genom Europa ner till Venedig. I Venedig bordade vi kryssningsfartyget Theodor Herzl för att ta oss till Haifa. Jag minns att jag stod på relingen och tittade mot landet jag läst så mycket om och som uppfyllt mig så mycket på den tiden innan vi nådde Haifa. Som barn till överlevare var det besjälande att inleda en ny fas i Israel. Vi kom från Sverige, ett modernt land, till ett u-land: det fanns inga telefoner, ingen tv och det fanns i stort sett bara radio. Skulle man prata med någon på avstånd fick man gå till postkontoret och beställa ett samtal. Det var ett land under stark utveckling men väldigt outvecklat. Det var en chock för oss, säger Max Federmann. 

Efter ett par veckor genomförde Federmann sin bar mitzva, den judiska konfirmationen och gick i sjunde och åttonde klass i skolan. Fadern livnärde sig som fotograf och startade ett fotoföretag i Israel, men när hjärtat ställde till problem för pappan bestämde sig familjen för att vända tillbaka till Helsingborg. 

– Pappa avled 1967 och han hade samma öde att dö endast 44 år gammal, precis som Theodor Herzl, säger Federmann. 

Tiden i Israel sådde frön. Federmanns yngre broder gjorde en ny allians och kom att bo många år i landet. Även hos Max satte alliansen djupa spår och sedan 2007 är han engagerad i fonden Keren Kajemet Sverige, som är en del av världens äldsta fond, KKL-JNF (Keren Kajemet LeIsrael-Jewish National Fond). Fonden har till uppgift att vårda och utveckla miljön i Israel. 

– Fonden bildades under Theodor Herzls ledning på den femte sionistiska kongressen i Basel 1901. Från början var Keren Kajemet först ansvarig för att köpa mark runt om i landet. Efter att den nya staten utropats 1948 har fokus legat på samhällsutveckling. Vi byggde samhällen i Israel och såg till att de utvecklades på bästa sätt under de förutsättningar som fanns. Just nu ansvarar svenska Keren Kajemet för flera projekt. Bland annat etableringen av Sverige-parken till minne av Raoul Wallenberg, vattenforskningsprojekt i öknen och planteringen av Raoul Wallenberg-skogen i närheten av Haifa. Vi är också engagerade i byggandet av skol- och ungdomsmiljöer samt hela samhällen. Vi ser det som vår uppgift att tränga undan öknen och bidra till att David Ben-Gurions vision för Negevöknen förverkligas. Flera öknar har i dag omvandlats till stora grönsaksodlingar, fiskdammar, fiskodlingar med mera, allt i Ben-Gurions anda, avrundar Max Federmann.

Taggar

Dela