Nyheter

Bennerth samlar på fotboll

Nyheter Vi fortsätter vår serie om att vara samlare och denna gång handlar det till största delen om fotboll.

Bennerth Jonsson har ett eget litet museum  [1/19]

Fotboll, tennis och lite mer  [2/19]

För ungefär 15 år sedan kan man säga att Bennerth blev sportsamlare  [3/19]

Sport uppåt väggarna  [4/19]

Bennerth är engagerad inom tennis och inte bara fotboll  [5/19]

Böcker och mycket mer  [6/19]

God ordning  [7/19]

Klassisk  [8/19]

Fotbollsböcker  [9/19]

Annorlunda samlarobjekt  [10/19]

Tidningar från förr  [11/19]

Samlarbilder  [12/19]

Sport och åter sport  [13/19]

Minnen från förr  [14/19]

Stor samling  [15/19]

Avslappnande miljö  [16/19]

Mycket at tstudera  [17/19]

Fotboll och mer  [18/19]

I rätt miljö  [19/19]

Fotboll är en viktig del av livet för Bennerth Jonsson, 66, som är en stor idrottsprofil i Värnamo. Framför allt har det handlat om Värnamo Södra och intresset för sporten har smittat av sig i form av samlande.

Bennerth är uppvuxen i Åseda och spelade som ung grabb fotboll i moderklubben Åseda IF. Förutom att spela var fotbollstidningar något som gällde, inte minst för att hans bror köpte Rekordmagasinet, denna klassiska idrottstidning för ungdomar, som gavs ut åren 1942–1969. Bakom tidningen stod den svenske tidningsutgivaren och boxningspromotorn Edwin Ahlqvist. Denne gav även ut den nästan lika populära All-Sport åren 1945–1967.

Hemma hos familjen Jonsson handlade det mycket om idrott och för Bennerth inte minst om fotboll. Han föddes 1954 och kom senare att spela fotboll i Landsbro IF, säsongen 1974. 1975 blev det flytt till Värnamo där han fick jobb på posten. Här var han kvar till 2006 för att sedan jobba som kanslist åt Värnamo Södra i tio år. Just Värnamo Södra har varit den stora klubben där han även varit ordförande. Han har haft barn som varit aktiva i klubben och nu är det barnbarn som spelar i V-Södra.

Bennerth spelade 1977–1979 själv för V-Södra och var från 1983 och i närmare 30 år verksam som domare.
– Jag hjälper till lite i tennisklubben i Värnamo och år med i Smålands FF:s tävlingskommitté. Engagemanget i Sädra
ar inte särskilt omfattande i dag, men intresset har vaknat lite eftersom barnbarnet spelar, säger Bennerth.

• Nostalgin flödar
För kanske 15 år sedan blev det som för många som kommit upp i 50, nostalgiska blickar. Han mindes Rekordmagasinet och samlarbilder av olika slag från ungdomsåren.
– Jag har alltid varit intresserad av statistik, berätta Bennerth och ger lite smakprov på det.

När det nyvaknade intresset av samlarbilder kom blev det en jakt på allt möjligt kring framför allt fotboll. Nu har han en stor samling och har även dokumenterat samlarbilder på sin hemsida http://www.sportsamlaren.se. Den är minst sagt värd att besöka. Undertecknad som samlar på en hel del av det som Bennerth också gör, har haft ett mycket stort utbyte av denna hemsida.

• Träffar likasinnade
Nu ska man inte tro att Bennerth bara sitter i rummet i källaren och katalogiserar och kikar på de nostalgiska Alfabilderna och andra samlarbilder med Gunnar Nordahl, Pelé och mängder av andra. Han träffar ofta likasinnade för att utbyta tankar och titta på varandras samlingar. timmarna går fort när man har trevlig tillsammans.
Bland det mest spännande är att plötligt hitta något som man inte trodde fanns.

Numera är Bennerth pensionär och det betyder mer tid för samlandet och även fotboll i övrigt när det lättar med restriktionerna kring coronapandemin.

Samlar du på något speciellt eller vet någon annan som gör det och som vi kan berätta om? Skriv i så fall till oss under adress bild@skillingaryd.nu eller bild@vmo.nu.

Taggar

Dela