Nyheter

Bekämpar pandemin med färg och natur 

Nyheter Bildläraren och konstnären Indira Kusmic trivs som bäst i naturen. Nu delar hon med sig av sitt skapande i Värnamo församlingshem.

Bildläraren och konstnären Indira Kusmic bekämpar pandemin med färg och natur.  [1/9]

Den närmaste månaden ställer Indira Kusmic ut sina verk i Värnamo församlingshem.  [2/9]

Indira Kusmic trivs i naturen, vilket avspeglas i hennes konstnärskap.  [3/9]

– För mig handlar det om att få visa upp mina kunskaper och visa att allt går om man bara vill. Vill man leva sin dröm så går allting. Jag gick min egen väg från Bosnien till Kanada till Sverige. Man får våga drömma i livet, säger Indira.  [4/9]

Indira Kusmic trivs i naturen, vilket avspeglas i hennes konstnärskap.  [5/9]

Indiras intresse för naturen, avspeglas i hennes konstnärskap.  [6/9]

Indiras intresse för naturen, avspeglas i hennes konstnärskap.  [7/9]

Indiras intresse för naturen, avspeglas i hennes konstnärskap.  [8/9]

Indiras intresse för naturen, avspeglas i hennes konstnärskap.  [9/9]

Värnamobon Indira Kusmic trivs som bäst i naturen, där hon hämtar inspiration till sitt konstnärskap.

– Vi konstnärer målar ibland medvetet, ibland undermedvetet. Det är det som är spännande i ett skapande. Vad kan det vara? Det är det allra bästa med konstnärskapet, när man kliver in i zon och bara får komma till uttryck, säger hon.

Indira Kusmic kommer ursprungligen från Bosnien. Redan som barn fann hon nöjet i att måla kollage och fortsatte med konstformen upp i tonåren. Suget efter att utvecklas fick Indira att byta kontinent, när hon blev antagen till George Brown College i Ontario i Kanada.

– Jag läste till grafisk designer och fick en college-examen inom området.

Därefter bytte Indira åter kontinent och hamnade i Sverige, där hon fann kärleken och utbildade sig nyligen till bildlärare på högskolan i Jönköping.

– Jag ville göra något av min kunskap och känner att det alltid är bra att få dela med sig av kunskapen till eleverna. Jag är en väldigt kreativ person och måste få utlopp för sin kreativitet.

Förutom att vara bildlärare på Gröndalsskolan, håller Indira i en kurs inom akvarellteknik i på Studieförbundet Vuxenskolan, driver konton inriktade på foto och konst på sociala medier och är anställd på 40 procent i Pelarsalen.

– Det ger mig möjligheten att måla ännu mer. Jag gör bland annat födelsedagskort och Alla hjärtans dags-kort som sedan säljs i Rättvist butik och café.

Kreativitet definierar Indira Kusmic. När hon gjorde sitt examensarbete inom bildlärarutbildningen valde hon att fokusera kring människans användning av kreativitet.

– Studien visade att kreativitet är den viktigaste mänskliga förmågan. Det är otroligt viktigt för människan att se och göra något kreativt. Studiet visade även att om man är psykiskt instabil hjälper kreativitet dig att må bättre. Vi lever i ett stressamhälle, där allt handlar om tid och pengar. I pandemitider är det jobbet och det är viktigt att må bra.

Den närmaste månaden ställer Indira ut sina verk i Värnamo församlingshem.

– Det är en kombinerad utställning med mina egna verk och verk som jag har gjort och finns tillgängliga för försäljning i Rättvist butik och café. Jag har tidigare haft utställningar på NBV-galleriet i Jönköping, Östboskolan  och i bosniska föreningens lokal på Vråen. För mig handlar det om att få visa upp mina kunskaper och visa att allt går om man bara vill. Vill man leva sin dröm så går allting. Jag gick min egen väg från Bosnien till Kanada till Sverige. Man får våga drömma i livet.

Taggar

Dela


Läs mer

Ställer ut på stadsbiblioteket