Nyheter

”Behöver vi fyrverkeriskjutande som inte är tillståndspliktigt?”

Nyheter Jörgen Skärin (MP) lyfter frågan om undantag från tillstånd för att skjuta fyrverkerier.

Nu är det nyår igen med allt smällande och skjutande med raketer. En bävan för alla djurägare och för vår natur. Själv är jag jägare och avlossar något skott då och då i skogen, med visdom att bly från min bössa skadar djurlivet direkt om jag träffar och indirekt om jag missar, då fåglar kan picka i sig hagel, bli svårt sjuka och eventuellt dö. Jag försöker att använda stål respektive vismut-hagel där det är möjligt.

Det sprids mycket metallföreningar från fyrverkeripjäser varje nyår ut i naturen. Varje färg på himmelen är en metalloxid från barium, strontium, zink, litium med mera som sprids ut i naturen och vattendrag; de flesta är vattenlösliga. Vad som är konstigt är att det krävs tillstånd från polisen för att avfyra fyrverkeri, med undantag från vissa kommuner som tillåter fyrverkeri inom detaljplanerat område vid vissa tidpunkter. Dit tillhör Värnamo. Man kan sälja fyrverkeri utan att fråga om tillstånd med hänvisning till detta kommunala undantag och skjuta av sin inköpta arsenal mellan 17-02 på nyårsafton.

Vi i Miljöpartiet kommer att lyfta frågan om undantag från tillstånd är lämpligt, när man ser vilka konsekvenser det medför djur och natur och vilken oro det skapar bland medborgarna samt de eventuella skadorna på människor och egendom som uppstår. Behöver vi fyrverkeriskjutande som inte är tillståndspliktigt? Med tillstånd så vet polisen vem som utför fyrverkeriet, vid vilken tidpunkt och vem som är ansvarig. Hur många har inte vaknat på natten av smällare inför nyår och varit orolig: var det en smällare eller något annat?

Citat från polisen samt kommunens hemsida:

”Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd. Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras”.

”I Värnamo kommun krävs det i vanliga fall alltid tillstånd från polisen inom detaljplanerade områden. Undantaget är påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton. Då behöver du inget tillstånd klockan 17.00-02.00. Men det krävs då att fyrverkerierna inte riskerar att skada någon eller förstöra något. Du måste också ta hänsyn till dina grannar.

Jörgen Skärin /Miljöpartiet

Taggar

Dela


6 reaktioner på ”Behöver vi fyrverkeriskjutande som inte är tillståndspliktigt?”

Det finns en enkel lösning. Förbjud skjutandet i kommunen för privatpersoner. Låt sedan kommunen själv ordna några små fyrverkerier vid tolvslaget i Åbroparken. Det skulle reducera miljögifterna till 99 procent jämfört med att det skjuts på varenda villatomt i kommunen. Samtidigt blir det även ett firande med fyrverkerier för de som vill ha denna form av underhållning.
Den andra positiva effekten är att sjukvården slipper belastas med en massa dårar som lekt med fyrverkerier i fyllan.
Det tredje positiva är att djurägare vet var det skjuts och kan flytta sina djur på säkert avstånd i stället för att det skjuts okontrollerat överallt.
Hur svårt ska det vara för kommunen att ta tag i detta?
Trots att jag inte är Miljöpartist så måste jag säga att det är vettigt att Jörgen tar upp frågan.
Tycker det kan diskuteras konstruktivt.
Tråkigt att det är en massa ”hatare” från SD som slänger ur sig massa trista kommentarer om Miljöpartiet utan att komma med något konstruktivt i själva sakfrågan.

Sluta. Det skjuts mest en gång om året, två-tre dagar innan och efter nyår… Det pangade mer när jag var yngre på 90-talet. Finns större problem ni måste sitta i möte på. Vakna MP!

Med miljöpartiets politik blir det inget annat än skjutande! Det skjuts överallt och bilar brinner hela året! Det är inte specifikt för nyårsafton! De smällarna folk köper är ett marginellt problem jämfört med miljöpartiets politik!

Men man ska ju ändå tänka på djuren, och sen att inte skjuta inom ett bostadsområde eller 10 meter därifrån. För de fyrverkerierna som man hör idag är betydligt högre, vilket också får effekt på våra djur! Ta hänsyn och håll er långt borta ifrån allt som har med bostad att göra när ni ska avfyra!

Jag som är helt opolitisk tycker att det borde finnas mer viktiga saker att ta upp på era latjolajbans möten med skattemedel när ni är valda för att se om värnamo med omnejd och betalda med skatte medel …

Kommentarsfunktionen är stängd