Nyheter

Bedrägerierna ökade med 125 procent

Nyheter Det totala antalet polisanmälningar i Vaggeryds och Värnamos kommuner ökade med 30 procent under det första kvartalet – och det är bedrägerierna mot äldre människor som står för nästan hela ökningen.

Bilden är ett montage. Foto: David Alin

725 polisanmälningar under det första kvartalet 2022 har blivit till 948 under årets tre första månader. Exempelvis så har bedrägerierna där man lurar av äldre människor pengar via telefon ökat drastiskt under början av året.
– Nu är det ren spekulation från min sida, men jag tror att många av de kriminella fått upp ögonen för hur lätt det är att lura, speciell äldre, människor på pengar, säger Andreas Augustinsson som är tillförordnad operativ samordnare hos polisen.

Svårt att lagföra någon

Häromdagen kunde ni läsa om en äldre kvinna bosatt i Värnamo kommun som blev av med drygt 20 000 sedan bedragaren lagt 1,5 timme i telefon för att bygga en relation och skapa förtroende.

Andreas Augustinsson säger att det i stort sett inte går att få tag i dessa förövare.
– Det är jättesvårt. Det är inte säkert att de ens befinner sig i Sverige.

Vad gör polisen för att förebygga detta?
– Vi jobbar mycket med att informera. Vi har varit ute och föreläst på PRO, genom kyrkan och genom flera olika instanser. Så det här jobbet fortgår. Bankerna varnar också, alla varnar för det här men tyvärr så fortsätter det.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet så gick antalet anmälda bedrägerier i Vaggeryds kommun från 24 första kvartalet ifjol till 57 i år. En ökning med nästan 140 procent. I Värnamo gick det från 52 till 114, eller 120 procent. Totalt för båda kommunerna så har bedrägerierna ökat med 125 procent.

Taggar

Dela


Läs mer

Äldre kvinna lurad på stort belopp
Lurade äldre kvinna på 95 000: ”Då ska man dra i handbromsen”
Åldringsbrott i Vaggeryds kommun