Nyheter

”Barns kamp mot en 5G-mast i grön- och lekområde”

Nyheter I en debattartikel ställer sig Jörgen Skärin (MP) bakom barnens uppror mot en planerad 5G-mast vid pulkabacken vid Ekgatan i Värnamo.

Jag blir glad när jag ser hur barnen engagerar sig i samhällsutveckling. Det är viktigt att vi vuxna och politiker lyssna till det barn tycker är viktigt och har betydelse för dem just här och nu. Barnen har lagen på sin sida! Barnkonventionen blev lag i Sverige 2020. Och det betyder att barn skall vara delaktig i beslut som påverka dem.

Vi i Värnamo kommun har också antagit Agenda 2030 där finns också barns delaktighet beskriven. Återigen ser vi grönområden som används för aktivitet står under hot för exploatering i form av byggnation. Vad detaljplanen medger har jag inte satt mig in i, men är det klassificerat som grönområde så är den rimligtvis inte byggbar. Man kan ju ifrågasätta varför skall masten vara just där?

Ett svar kan ju vara att det är en kulle som byggts av schaktmassor just för att åka pulka i och då råkar den bli högsta punkten i området. Då väljer operatören att utnyttja de extra meter det ger på höjden till den tilltänkta 36 meter höga masten. Alltså spara lite pengar på mastens kostnad.

Ett alternativ är att placera den någon annanstans och då göra den högre för att få samma täckning av 5G. Man kan också ifrågasätta varför man ska placera en mast i områden där barn leker och har aktiviteter. Rimligtvis blir mikrovågskoncentrationen högre i närområdet där just barn vistas. Barn är extra känsliga just i uppväxten.

Elektromagnetiska fält har påverkan på celler. Det forskade man på och något svar har vi inte ännu, men då brukar försiktighetsregeln gälla om man är osäker. Barn utmanar alltid och spänning är en del i deras uppväxt: det kan uppmuntra till att just klättra i denna mast. Det skall bli en intressant diskussion hur ärendet behandlas i samhällsbyggnadsnämnden. Miljöpartiets ställning gällande grönområden som är viktiga för aktivitet, klimat, biologisk mångfald och social hållbarhet kommer aldrig att bli möjlig för exploatering, då dess värde inte har något pris.

Jörgen Skärin / Miljöpartiet

Taggar

Dela


3 reaktioner på ”Barns kamp mot en 5G-mast i grön- och lekområde”

Ska de bygga en mast på 36 meter på kullen får de gräva genom hela kullen till fast mark för fundamentet för det ligger bara stubbar och stenar och träd och grenar där

Barnkonventionen blev lag i Sverige 2020, men huruvida den följs…
Lagen verkar i vår kommun bliva en i mängden av hyllvärmare.
Det vill säga den togs, finns, men ligger på någon vacker eller i massa papper på de styrandes hatthyllor.
Om den ens finns där, den kanske hamna i papperskorgen direkt, och ingen tar hänsyn till det alls…
Men man smörjer kråset sitt, att den finns med någonstans…
För den har ju antagits som lag?
Eller finns det i vanlig ordning dispenser…
Tja, vad skulle vi göra utan dessa men eller man…
Kanske en bättre värld till mötes.
Som tar rätt på alla i samhället.

Det är med glädje man läser att barnen är så upplysta att de vet vad en 5 G-mast är .
Troligen har de fått informationen från sina mobiltelefoner eller sina föräldrar.
Låt pulkabacken vara till för barnen.

Kommentarsfunktionen är stängd