Nyheter

BUN backar om landsbygdsskolorna

Nyheter Inte oväntat beslutade nämnden att inte genomföra förslaget att reducera landsbygdsskolorna

Fryeleskola. Arkivbild

När BUN, barn- och utbildningsnämnden,  möttes i veckan var en av frågorna att ta ställning till den utredning som föreslagit att centralisera skolorna. Det har har lett till stora protester under hösten där föräldrar med flera har protesterat högljutt. Nu har nämnden behandlat ärendet slutligt och konstaterat att utredningens förslag ska förpassas till papperskorgen. Den opinion som protesterat har nu fått politikerna i Värnamo kommun att backa för att behålla, i stort sett alla skolor med färre än 100 elever i nuvarande form.

Den enda av de skolor som diskuterades att bli förändrad från att vara en F-6-skola som faktiskt kommer att förändras till en ren lågstadieskola är Tånnö. Den förändringen görs i samförstånd med föräldrarna. De övriga skolorna som har diskuterats kommer fortsatt att vara F-6-skolor och där avser nämnden att fortsätta dialogen med föräldrar och civilsamhället för att hitta en väg för framtidens utbildning där kommunen, föräldrar och bygden är överens om färdvägen.

– För oss är det angeläget att vi har en bra dialog, säger Maria Johansson (C) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Hon medger att de har backat men säger att utvecklingen av kommunen är viktigare än prestige och är glad att de kan gå vidare för at erbjuda alla barn i Värnamo kommun en god utbildning.

Taggar

Dela


1 reaktion på BUN backar om landsbygdsskolorna

Grattis landsbygden och till alla som
kämpat för dess framtid.

I Tånnö kvarstår bara frågan om samförstånd från oss föräldrar?

Vi gavs inga val för vi hade inget att välja på eftersom politiker redan bestämt att vi skulle vara en 1-3-skola.

90 procent av byn skrev på protestlistan och även om det inte bara var föräldrar till barn i skolan som var emot en nedskärning så känns det ju konstigt att så få familjers val kan påverka majoriteten.

Är tråkigt och fegt av de folkvalda att nämna ordet samförstånd i denna fråga angående Tånnö.

Politikerna visste mycket väl att någon/några i varje årskull skulle välja annan skola i och med vetskapen om att den behöriga läraren för mellanstadiet redan var uppsagd och inte skulle ersättas. När även rektorn delat ut information om gratis skolskjuts fanns ju inget val att göra för familjer med barn i årskurs 4 och uppåt.

Smart drag helt enkelt och det var synd att vi blev utsatta först men det känns bra att vi varit med i kämpandet för övriga byskolor med den erfarenhet vi fått av det politiska spelet.

Kommentarsfunktionen är stängd