Nyheter

”Bänkarnas stad” – Del 4: Balans

Nyheter Den fjärde och avslutande delen av vår artikelserie "Bänkarnas stad" handlar om en balansakt i perfektion.

Bilder: David Alin

Equilibrium är donerad av Värnamoparet Bengt och Gunnel Liljedahl och formgiven av Charlotte Gyllenhammar.  [1/2]

Bänken föreställer två barn iförda overaller som sitter på en gungbräda. Bänken symboliserar jämvikten mellan de två barnen på gungbrädan och klädesplagget  [2/2]

2021 fick Polygon och Peace sällskap i Bänkarnas stads-projektet av bänken ”Equilibrium”.

Equilibrium

Bänken är formgiven av Charlotte Gyllenhammar och ska symbolisera jämvikt mellan de två barnen som sitter på gungbrädan. Equilibrium är donerad av Värnamoparet Bengt och Gunnel Liljedahl.

Gungbrädan som står still

På gungbrädan sitter två barn i overall. Overallbarnen är ett återkommande tema i Charlotte Gyllenhammars skulpturer och konstverk, och klädesplagget symboliserar det svenska klimatet.

– Den här figuren har följt med mig i all min konst. Och nu finns barnen även i Värnamo, säger Gyllenhammar om sin skulptur.

Materialet är gjuten brons. Måtten är 3,3 meter i bredd, och 1,2 meter i höjd. Bänken kommer att vara helt horisontell, i perfekt balans, och går inte att gunga på.

Equilibrium – perfekt balans

Namnet Equilibrium står för balansen mellan barnen på gungbrädan. Gungan och barnen symboliserar samarbete och jämlikhet.

Invigdes 2021

Equilibrium invigdes längs med Laganstråket, i närheten av Apladalen, den 9 oktober 2021. Vid invigningen bjöds bland annat på samtal med konstnären och diktläsning.

Källa: Värnamo kommun

Taggar

1 reaktion på ”Bänkarnas stad” – Del 4: Balans

Det ena konstverket efter det andra som inte främjar naturen.
Men så styr ju kapitalet och kontakterna till penningpungen.
Hur vore det att skapa mer i material som naturen sinom sin tid sedan kan ta hand om, och den ena efter den andra konstnären kan efterträda varandra, med lite mindre peng.
Allt för att bevara kreativiteten konstnärligt.

Kommentarsfunktionen är stängd