Nyheter

Backar i näringslivets rankning: ”En utmaning”

Nyheter I dag presenterar Svenskt Näringsliv rankningen av Sveriges kommuner utifrån hur företagen upplever företagsklimatet. Värnamo hamnar på plats 114, vilket är sämre än förra årets placering.

Värnamo kommun har tappat från 80:e till 114 plats på Svenskt Näringslivs ranking.   [1/3]

– Det är en utmaning för oss att statistiken från Svenskt Näringsliv visar att vi tappar placeringar, trots att vi upplever att vi tillsammans med näringslivet systematiskt gjort flera förändringar för att bli bättre, säger näringsutskottets ordförande Mikael Karlsson (C).  [2/3]

Värnamo Näringslivs vd Anki Hansson sträcker ut en hand till kommunens företag.  [3/3]

Svenskt Näringsliv redovisar resultatet av sin årliga attitydundersökning om företagsklimatet i två delar. På våren presenteras det betyg som företagarna sätter på respektive kommun. På hösten avslöjas rankningen. 2023 får Värnamo ett sammanfattande betyg på 3,6 på en 6-gradig skala, jämfört med betyget 3,7 året innan. Det resulterar i att Värnamo hamnar på plats 114 av landets kommuner, jämfört med plats 80 förra året.

– Det är en utmaning för oss att statistiken från Svenskt Näringsliv visar att vi tappar placeringar, trots att vi upplever att vi tillsammans med näringslivet systematiskt gjort flera förändringar för att bli bättre. Vi har flera dialoger, vi har formulerat en näringslivspolicy tillsammans med näringslivet, vi har skapat ett etableringsteam som är en väg in till oss och vi har inrättat ett politiskt näringsutskott, som har fokus på näringsliv, upphandling, mark, exploatering och utveckling. Nu vill vi ha kontakt med företagare som kan ge konkreta förslag på vad som behöver göras ytterligare. Vår ambition är att ligga i topp i den här rankningen, säger näringsutskottets ordförande Mikael Karlsson (C) i ett uttalande.

Värnamo Näringsliv AB är en naturlig del i teamet som jobbar med näringslivsfrågor. Vd:n Anki Hansson ingår i etableringsteamet: hon medverkar i näringsutskottets möten och är en också den som arrangerar näringslivsfrukostar, företagsbesök och företagsdialoger tillsammans med politiker och berörda tjänstemän. Närmast är en företagsdialog planerad med företagare på Silkesvägen/Vitarör den 10 oktober.

– Vi hoppas att många företagare kommer till träffen. Där kommer vi att ha en dialog om vad som behöver förbättras och förenklas för den som vill driva och utveckla sitt företag här i kommunen, säger Anki Hansson i ett uttalande och lägger till:

– Hör av er till mig, så besöker vi gärna ert företag.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Backar i näringslivets rankning: ”En utmaning”

Finns det en rankning för det motsatta, det vill säga rankning av näringslivet i andra kommuner?

Politikerna måste lyssna på näringslivet i kransområdena där det behöver byggas hyresbostäder och då kräva att kommunens bostadsbolag bygger. Stadens expansion är på bekostnad av kransområdernas utveckling. Finnvedsbostäder är ett kommunalt bolag och styrelsen skall lyssna på sina ägare. // Lasse.

Kommentarsfunktionen är stängd