Nyheter

Axelsson (C): Vi måste fortsätta stödja Ukraina

Nyheter I vår nya artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Inger Axelsson (C).

Inger Axelsson (C). Pressbild: Centerpartiet

Europa

Vilken fråga tycker du är den viktigaste i EU-valet?

– Jag är Centerpartist och instämmer i det Centerpartiet driver när det gäller EU. Jag tycker att vi måste fortsätta att stödja Ukraina, det är helt galet att en diktator kan få för sig att invadera ett land för att han själv vill rita om kartan.

Dessvärre finns det fler partier i Europa som inte vill värna demokratin fullt ut, som vill inskränka människors rätt att vara och älska vem de vill. Föräldraskap som erkänts i ett EU-land ska vara giltigt i alla EU-länder, även för familjer med två mammor eller två pappor. Och jag tycker att Frankrike föregått med gott exempel genom att de grundlagsskyddar aborträtten, det borde vara en grundläggande rättighet i hela EU.

Klimatarbetet är viktigt i både EU och Sverige. Just nu känns det som om klimatfrågan har försvunnit i alla andra viktiga frågor som ansökan och vårt nyblivna medlemskap i Nato, om upprustning, om de krig och konflikter som pågår i världen. I de pågående krigen skadas massor av familjer, man förlorar sina hem, man drivs på flykt. Natur och djur tar också oerhörd skada under alla stridigheter. Just nu vet väl ingen vart allt kommer att ta vägen men jag tänker att man måste tro på människans förmåga att hitta något att enas kring, att hitta vägar ut ur stridigheter och börja sträva mot gemensamma mål som är gynnsamt för mängden människor. Och jag vill tro att mängden människor vill andas frisk luft, bada i friska hav och höra vindens sus genom gröna skogar, känna dofter av blommande ängar, höra fåglarna kvittra. 

Det blev flera viktiga frågor! 

– fortsätta stödja Ukraina!
värna demokratin!
– glöm inte klimatet! 

 

Nationellt

Vilka energikällor har Sverige om tio år?

– Jag tror solcellerna har kommit för att stanna och att de utvecklas och bli bättre och bättre, billigare att installera och att man hittar sätt att tillvarata energin bättre och längre. Men det är ju inte tillräckligt. Vi använder mycket el och kanske behöver man fundera över om man behöver använda lika mycket el i lika stor omfattning dygnet runt och året runt? Det finns många kreativa människor på vår jord. Inom tio år kanske någon eller flera nya idéer lanserats som få av oss kan tänka oss nu? Idén till solceller kom redan 1884 men kunde inte förverkligas förrän i mitten av 1950-talet. I dag ser man solceller överallt. Vem vet vilka fler klipska idéer som väntar på att prövas och förverkligas?

 

Kommunen

Medborgarförvaltningen ser positivt på en satsning på motorgård för ungdomar i Värnamo kommun. Vad tycker du om ett sådant förslag?

– Klart jag ser positivt på en motorgård för ungdomar! Värnamo kommun har mycket föreningsliv och aktiviteter för både unga som för något äldre. Det är bara roligt när människor förenas i gemensamma intressen.

Taggar

Dela


1 reaktion på Axelsson (C): Vi måste fortsätta stödja Ukraina

Kommentarsfunktionen är stängd