Nyheter

Avstod från budgetomröstning

Nyheter Oppositionen deltog inte i kommunfullmäktiges beslut när kommunens budget fastställdes. – Alliansen hade möjlighet att tänka om och göra mer än vissa justeringar, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold (S).

Det blev en het budgetdebatt. Arkivbild: David Alin

På kvällens kommunfullmäktige fastställdes Värnamo kommuns drifts- och verksamhetsbudget samt investeringsbudget och investeringsplan för 2024. En reviderad alliansbudget klubbades igenom och Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet valde att lägga ner sina röster.

– Vi socialdemokrater hade ett budgetförslag som alliansen och SD valde att rösta ner så sent som i juni. Vi hade en budget där varken barn, äldre eller personal skulle betala den kris vi befinner oss i. Nu står vi i ett annat läge.. Men det var i kväll alliansen hade möjlighet att tänka om och göra mer än vissa justeringar. Exempelvis hade man kunnat höja skatten med riktade insatser till de som har det tufft i dag: barn, äldre, invånare men också vår fantastiska personal som sliter hårt. Tyvärr kom inga förslag på sådana satsningar och eftersom vi hade ett helt annat alternativ till budget som sätter människor främst valde Socialdemokraterna att inte delta i besluten gällande investerings- och driftsbudget, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold (S).

– Det som är lätt är inte alltid rätt och som vanligt när Socialdemokraterna får bestämma ska man höja skatten, som hade drabbat de allra mest hårt drabbade i det ekonomiska läget vi befinner oss i. De skulle få ännu mindre pengar i plånboken varje månad och få ännu tuffare att få ihop sitt liv, så jag är glad över att vi inte föreslår någon skattehöjning. Det är möjligt att det kommer framåt, den dörren stänger jag inte för det är tuffa ekonomiska tider framåt, men att höja skatten utan att i första steget försöka göra några åtgärder där vi ser att vi har problem tycker jag är oansvarigt. Jag är glad över att vi inte urholkar plånböckerna hos våra kommuninvånare i enlighet med Socialdemokraternas förslag, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

– Tobias säger i talarstolen att man inte höjer skatten för det drabbar dem som redan har det dåligt men vi socialdemokrater har goda ideér för hur man kan rikta dessa insatser så att det hamnar till de som behöver det mest, säger Anetté Myrvold (S).

Taggar

Dela


1 reaktion på Avstod från budgetomröstning

Att inte delta i beslutet anser jag är ett bevis på politisk passivitet

Det kan väl inte vara så att alla är nöjda

Upp till kamp.

Kommentarsfunktionen är stängd