Nyheter

Avråder från bad i Osudden

Nyheter Värnamo kommun skriver på sin hemsida att provtagning visar reultat på otjänligt badvatten vid Osudden badplats

Vid kommunens senaste provtagning visar reultaten på otjänligt badvatten vid Osudden badplats och därmed avråds det från att bada där.

Vattnets kvalitet påverkas av flera yttre faktorer som till exempel temperatur, nederbörd, vind och närhet till föroreningskälla. Enstaka sämre resultat kan förekomma utan att badet i sin helhet klassas som otjänligt. Om prov visar att badvattnet innehåller förhöjda bakteriehalter tas nya prov, oftast inom en vecka.

Algblomning kan uppstå plötsligt därför ska man vara uppmärksam på hur vattnet ser ut. Algblomning förekommer främst under sensommar och höst. När alger blommar är rådet att avstå från bad. Det gäller framförallt barn och djur. Dessa kan få i sig större mängder vatten och löper därför större risk att drabbas av förgiftning om vattnet innehåller alggifter.

Otjänligt vatten betyder att det finns bakterier i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet, som du kan bli sjuk av om du sväljer vattnet när du badar.

Arkivbild Sara Mejving

Taggar

Dela


3 reaktioner på Avråder från bad i Osudden

Är det inte dags att göra något åt Kanadagässen som är i den västra kanten av badviken?
Det skulle lösa problemet.

Det är nog dags för kommunen att kolla upp alla gamla sommarstugor . Det är nog fortfarande många som släpper ut sitt avlopp direkt i naturen/vattendragen. Problemen ökade under och efter pandemin när fler har varit hemma.

Kanske läge att ta prover i Lagan för att se hur mycket som kommer från reningsverket och kommunens gamla felkopplade ledningar i stan.

Kommentarsfunktionen är stängd