Nyheter

Äventyrare inspirerade Värnamobor 

Nyheter Motivation stod i fokus när äventyraren Aron Anderson föreläste på näringslivsdag.

– Jag fick en andra chans på livet och jag valde att göra allt jag kan för att ta tillvara på den chansen och det bästa jag kan med de förutsättningar jag får. Det beslutet jag tog i tidig ålder, att göra det bästa utifrån mina förutsättningar, har tvingat mig till att bli en jäkel på att klara av situationer, säger Aron Anderson.

Aron Anderson är en professionell äventyrare och uppskattad inspiratör och föreläsare. Han har antagit utmaningar som de flesta inte ens skulle drömma om och har genomfört äventyr som kräver en exceptionell styrka, både fysiskt och mentalt. När Aron strax skulle fylla 8 år förändrades hans liv totalt. Han gick från att vara en helt vanlig liten sportintresserad kille till att på sin åttonde födelsedag få sin första cellgiftsbehandling mot en elakartad cancertumör. Ett drygt år senare var Aron frisk från cancern men hade av sviterna från sjukdomen hamnat i rullstol. Att hamna i rullstol var för Aron som att få börja leva på nytt. 

– Jag fick en andra chans på livet och jag valde att göra allt jag kan för att ta tillvara på den chansen och det bästa jag kan med de förutsättningar jag får. Det beslutet jag tog i tidig ålder, att göra det bästa utifrån mina förutsättningar, har tvingat mig till att bli en jäkel på att klara av situationer, säger Anderson.

Som exempel har han varit med på fyra Paralympics i tre olika sporter, vunnit tio JVM-guld i friidrott, cyklat armcykel till Paris och var först att bestiga både Kebnekaise och Kilimanjaro i rullstol. Kort sagt räds Aron Anderson inga utmaningar.

– Vi står inför tuffare och mer turbulenta tider och därför tänkte jag prata om äventyr, inleder Anderson.

2014 fick äventyraren vad han kallar för en ”väldigt tidig 50-årskris”. Han bestämde sig för att göra en svensk klassiker där Vansbrosimningen, som består av tre kilometer simning, ingår. 

– Jag lärde mig att crawla och lyckades ta mig igenom Vansbrosimningen. Jag började simma allt mer och mer och började fastna för simäventyr. Då kom en kompis och frågade om jag skulle vara med och simma stafett till Åland, en sträcka på 37 kilometer där varje stafettsträcka låg på sex kilometer. Jag insåg ganska snabbt att det inte skulle gå, men i stället började jag klura på om jag skulle kunna klara av det hela själv med mer övning. Går det att simma 37 kilometer på öppet hav som nybörjare och endast med armarna? Endast två personer i världen hade gjort något liknande. En av dem kallade sig ”Human torpedo”…Har en torped gjort det, så känns det väl bra?, säger Anderson medans publiken skrattar till.

Efter en lång träningsperiod var det sedan äntligen dags för den långa simturen över Ålands hav. De första 20 kilometerna gick bra, men sedan kom en storm över honom.

– Det var som att simma i en tvättmaskin. I det här läget började de negativa tankarna att komma. ”Aron, det här kommer inte att gå”. Varje gång tvivlet kom började jag peppa mig själv för att fortsätta lite till. Jag hittade förmågan att fortsätta köra på. Den främsta anledningen till det var för att jag gjorde det hela för Barncancerfonden. Det gav mig kraft att göra det hela. 

Anderson fullföljde simningen och sporrad av upplevelsen bestämde han sig för att göra samma tur med sin racingkajak.

– Jag möts av en kraftig sidovind ute på havet och som ni förstår så är en kraftig sidovind det sista du vill ha om du sitter i en kajak. När jag är på havet börjar tankarna på att båten ska kantra komma. Jag tänker att jag måste ta tag i situationen direkt. ”Vad är den bästa tanken jag kan ha just nu? Jag är stark, jag är stabil, jag är snart på Åland. Jag är stark, jag är stabil, jag är snart på Åland”. Jag bygger upp ett mantra. Båda mina tankar var lur men då kan jag åtminstone lura mig själv på ett sätt som jag får energi av. Att bryta tillstånd är en sjukt viktig egenskap. 

I våras ställde Aron Anderson upp i tv-programmet Let´s Dance. Han blev den förste rullstolsburne deltagaren i programmets historia. 

– Jag fick massvis med meddelande från familjer med barn med funktionsnedsättning. Jag ser det som viktigt att bryta normer. Hur många med funktionsnedsättning syns i media? Ingen. Ungefär 10 procent av landets befolkning har någon form av funktionsnedsättning. Gör man saker av anledningar som känns bra inom sig så blir det bra i slutändan, avrundar äventyraren. 

Taggar

Dela