Nyheter

Även vi på landsbygden ska kunna ta cykeln till jobbet

Nyheter I en debattartikel lyfter kommunfullmäktigeledamoten Johan Hilding (C) möjligheten till en förbättrad folkhälsa och ökad trafiksäkerhet genom satsningar på cykelbanor utmed kommunens landsvägar.

Hur många har inte lovat sig själv att röra sig mer nu på det nya året? Jag själv är en av dem som bär på för många kilo, men jag är övertygad om att vardagsmotion leder till viktnedgång och dessutom en bättre hälsa. Cykla är en av de former av vardagsmotion som lockar många, men det gäller att skapa förutsättningar till det. Alla kan inte cykla till jobbet, men alla ska ha samma möjlighet att kunna göra det.

Som centerpartist är det en självklarhet att stad och land ska ha samma förutsättningar, som att ha möjlighet att ta cykeln till jobbet. Inne i Värnamo tätort finns det gott om cykelvägar, men vi är nästan lika många kommuninvånare som bor utanför stadskärnan. Vi som bor i ytterkanterna av kommunen är ofta beroende av två bilar för att få vardagspusslet att gå ihop. Genom att bygga cykelbanor utmed våra landsvägar kan vi få fler att använda cykeln som färdmedel. Resultatet blir då, förutom en bättre folkhälsa, även en bättre och säkrare miljö. Jag jobbar ibland som grovarbetare intill vägarna och har upplevt hur hetsig trafiken är på exempelvis länsväg 27. Där cyklar man verkligen med livet som insats. Även där det finns cykelbana så är det inte alltid den är asfalterad, vilket också är viktigt ur säkerhetssynpunkt. Genom att belägga cykelvägen från Värnamo mot Hånger och sedan vidare mot länsgränsen, så binder vi ihop Värnamo och Ljungby på ett säkert och bra sätt.

Vi kan givetvis inte bygga cykelvägar överallt på en gång, det måste ske en bit i taget. Ungefär som att Värnamo Energi har byggt ut bredband till alla. Sätt upp ett mål, att inom en femårsperiod ska Värnamo vara en bättre cykelkommun. Det skulle gynna både invånare och turister.

Johan Hilding (C), lantbrukare/entreprenör
Ledamot i kommunfullmäktige Värnamo

Taggar

Dela


7 reaktioner på Även vi på landsbygden ska kunna ta cykeln till jobbet

Om Centern menar allvar med cykelvägar varför röstade ni då emot SD:s motion på detta tema för något år sedan?
SD ville då se en cykelväg mellan Värnamo och golfbanan!

Kloka tankar som Johan Hilding framför i sin debattartikel. Alla, både den enskilde och samhället i stort, vinner på att fler tar cykeln för att förflytta sig.

Ja jag skickade in en ansökan om en cykelväg ut till Vällersten för några år sedan. Där kör bilarna som idioter. Har cyklat där några gånger, man tror man ska blåsa ned i diket.

Han och hans parti sitter och styr kommunen. Vad väntar han och hans parti på? Vad hindrar han? Lustigt hur centerpartister pratar som om de vore i oppositionen…

Var det för inte så att pengarna som skulle gå till bland annat cykelbana i Hånger togs för att bygga om golfbanan i stället? Vi får nog spela golf i stället för att cykla med tanke på vardagsmotion. 😲

Kommentarsfunktionen är stängd