Nyheter

Att luckra upp strandskyddet skapar ojämlikhet

Nyheter I en debattartikel reagerar Vänsterpartiets Klimat- och Miljögrupp i GGVV kraftigt emot de senaste nyheterna kring strandskyddsfrågan.

Nu har S, MP och C kommit i överens om inskränkningar i strand- och skogsskydd. Detta kan vi i Vänsterpartiets Miljö- och klimatgrupp i GGVV inte acceptera. Det är sorgligt att det nu lättas upp runt små sjöar och vattendrag, även att det blir lättare att bygga i så kallade LIS-områden, där byggnationen kan gå så nära som 30 meter ner till stranden. Biologisk mångfald kommer att få stryka på foten och möjlighet för utrotningshotade arter att återetablera sig kommer att vara i det närmaste obefintlig. Den kortsiktiga vinsten går som alltid först, jämlikheten bevaras i strandskyddet med en liten passage på 20 meter, därmed inskränks Allemansrätten kraftigt då det kommer kännas som att man gör intrång på privat mark. Inte minst i Gnosjö pågår denna planering för en utbyggnad i strandnära områden. Vi vill inte att det per automatik ska vara en rättighet att bygga invid en strand! För oss är jämlikhet och rättvisa större värden! Stranden ska finnas till för alla!

Vi i Vänsterpartiet vill verka för att bevara strandskyddet i dess nuvarande form. Ett jämlikt skydd för alla som vill använda naturen som rekreationsområde. Strandskyddet ingår i Allemansrätten, men ger inte möjlighet att få en strandtomt när man bygger sin stuga. Alla har nämligen inte möjlighet att bygga sig en stuga. Allemansrätten kostar inget, alla omfattas av den, just därför är den så viktig. Allemansrätten har funnits sedan 1950-talet och 1994 skrevs den in i svensk grundlag. Det är en unik rättighet som varje person som vistas i naturen måste förstå och värdesätta för att den ska fungera. Våra grannländer i Norden har också någon form av allemansrätt men inte alls så omfattande och generös som Sverige, där alla ges frihet att befinna sig i skog och mark med hänsyn till de regler som gäller.

Nu ligger ett förslag på regeringens bord att inskränka den rätten, det gör oss i Vänsterpartiet väldigt bekymrade. Vi ser dagens strandskydd som en jämlikhets- och rättvisefråga! Alla ska ha rätt att kunna till exempel bada, åka skidor, gå längst en obruten strand eller övernatta med sin grupp, sina barn och barnbarn utan att behöva ansöka om det. Vi är rädda för att det kommer att bli som i många andra länder söderut, att man måste ansöka om att få vistas i naturen, redogöra exakt för vad man ska göra. Detta vill inte vi ska hända här i Sverige! Vi i Vänsterpartiet vill heller inte se skyltar som deklarerar ”privat område” längst med en för allmänheten tillgänglig strand. Allemansrätten ska inte kännas som om man inkräktar på privat mark när man har rätt att vistas där. Låt stranden få vara just tillgänglig för allmänheten!

I dag tullas det på hur långt man kan gå när det gäller byggnation nära stranden, i en del planer går det så nära som 30 m till vattnet. Strandskyddet i dag ger ett skydd på 100 meter in på stranden och 100 meter ut i vattnet, det vill vi ska få vara kvar, också för den biologiska mångfaldens skull.

Allemansrätten är en stor tillgång när förskolor och skolor undervisar om naturen. Det är viktigt att det kan få fortsätta och att man kan använda naturen i sin undervisning.

Om reglerna när det gäller strandskyddet och i och med det allemansrätten luckras upp, och man ger möjlighet för byggnation nära stränderna riskerar man också att förstöra den ömtåliga fauna och de fina ekosystem som finns där. Det i sin tur gör att fler arter riskerar att dö ut. Eftersom nybyggnation nära stränderna också drar med sig vatten och avloppsutbyggnad, riskerar sjöar och vattendrag ökad försurning.

Vi i Vänsterpartiet vill att man tar en ökad och större hänsyn till den klimatförändring som pågår, och gör allt i alla beslut för att inte påverka skeenden i fel riktning, som leder till större förstöring och utarmning av den biologiska mångfalden. Vi vill se ett oförändrat strandskydd! Så att det även i framtiden ges möjlighet att spendera tid i skog och mark för alla!

Vänsterpartiets Klimat- och Miljögrupp i GGVV

Taggar

Dela


6 reaktioner på Att luckra upp strandskyddet skapar ojämlikhet

Instämmer till Lena:s text, och avslutar med att mången dumbollar har vi att försörja i vårt land till nackdelen att det blir fler flera av den sorten.

Sätt dem i arbete också, så sker kanske inte så många brott, för jobbar de hårt dagtid på vakentimmar så sover de nattetid och vårt land kan vara fredat kvälls- och nattetid utan dumheter.

Men bevara strandnära områden för folket och bevara allemansrätten för framtiden!

Annars tar andra människor sina rättigheter och klampar in på alla områden, nästa gång i din trädgård- för i min har de redan försökt ta sig rättigheter men blivit schasade.

Sicken mänsklighet som verkar vara på uppgång, inte alla som är hederliga och vill väl…

Stränder där vass är boplats för fåglar förstörs av strandtomter. Människor som flyttar ut i naturen anlägger gräsmattor ända ned till sjön.
Robotgräsklippare och bevattning på sommaren.
Bygger bastu med vedeldning och grillplatser som stör grannar längre upp.
Borde vara helt givet att strandlinjen skyddas.
Man måste väl inte bo precis vid vattnet.

Centerpartiet privatiserar nu tillgången till sjöar och vattendrag. Bara de rika som har stor köpkraft ska kunna få ha tillgång till badplatser och njuta av allemansrätten. Alla andra, då? Det är inte klokt!

Nej det är faktiskt inte klokt! Allemansrätten ska just vara en rättighet för alla! Alla kan inte köpa och bygga för de pengarna det kostar. Men alla ska kunna njuta av stränder, skogsområden oavsett. Det är en jämlikhetsfråga

Det finns också på radio P 4. Vi uttalade oss i går i frågan klockan 16.06 på Radio Jönköping.

Kommentarsfunktionen är stängd