Nyheter

Åsa talade om Israels folk 

Nyheter Det israeliska folket stod i fokus under Shalom Värnamos senaste träff.

Under temat ”Israel: Folket som uppenbarar vem Gud är” ledde pastorn, utbildningshandledaren och författaren Åsa Kristensson åhörarna genom ämnet. 

Under temat ”Israel: Folket som uppenbarar vem Gud är” ledde pastorn, utbildningshandledaren och författaren Åsa Kristensson åhörarna genom ämnet. 

– Vi behöver återupprepa Guds ord i det dagliga livet. Många lyssnar på nyheter och tar in informationen från de medier som kablas ut, men vi läser inte sanningen. Dagens samhälle präglas av en vetenskaplig världsbild som försöker förklara Gud och allt han gör, en värld där egot ofta är i centrum. När man läser Bibelns världsbild så är det olika riken som beskrivs: Guds rike och mörkrets rike. Sanningen är Guds sanning. Tappar vi sanningen så tappar vi vår identitet. Vi behöver lyfta både Israel, Guds ord och den världsbild som bibeln beskriver. Han kallar oss att följa honom och leva enligt Guds principer. I den här världen är det ofta egot som är i centrum. Hur stämmer det här ihop med Guds ord? Ja, det här är hans värld och Gud var väldigt ifrågasatt. Det finns mycket att lära om genom folket och mycket av det som nu händer runt omkring oss går att förstå genom att läsa mer om Guds historia, säger Åsa Kristensson och slår upp Mattesevangeliet. 

Matteusevangeliet kapitel 24 vers 3-14: 

När han sedan satt på Olivberget och lärjungarna var ensamma med honom kom de fram och sade: »Säg oss när det skall hända. Och vad blir tecknet för din återkomst och för tidens slut?« Jesus svarade: »Se upp så att ingen bedrar er. Många kommer att uppträda under mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall bedra många. Ni kommer att få höra stridslarm och krigsrykten. Se till att ni inte låter skrämma er. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet. Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det blir hungersnöd och jordbävning på den ena platsen efter den andra. Allt detta är början på födslovärkarna. Då skall man utlämna er till att plågas och dödas, och alla folk skall hata er för mitt namns skull. Då skall många komma på fall och ange varandra och hata varandra. Många falska profeter skall framträda och bedra många. Genom att laglösheten tilltar kommer kärleken att kallna hos de flesta. Men den som håller ut till slutet skall bli räddad. Och budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan skall slutet komma.

– Just det här med att se till att ingen bedrar er, det är en bra påminnelse. Det är mycket som vill dra bort oss från Jesus. Det här är en verklighet som ska höras, det har följt Israel genom hela deras historia. De är hatade för att de är Guds folk, de är hatade för att de står där och proklamerar att det finns en Gud som är större än allt annat runt omkring och jag väljer att följa honom. Vi är kallade att stå upp för Jesus och han kommer att vara med i det, vad vi än möter så är han värd det, han kommer att komma tillbaka och kommer att segra. Vad är anledningen till att det judiska folket har blivit förföljt? De har påmint djävulen och allas onda makter om Gud och hans uppdrag att föra alla till frälsning sedan frälsningen på Oljeberget. Israels folk är en central del i hela frälsningsarbetet, säger Åsa Kristensson. 

1 Mosebok kapitel 3 vers 15:

Jag skall väcka fiendskap mellan dig och kvinnan, mellan din avkomma och hennes: de skall trampa på ditt huvud och du skall hugga dem i hälen.

– Gud visar visar bräcklighet och han tar direkt tillbaka initiativet. För att uppfylla det här behöver Gud att folk, som därför valde Abram till stamfader, säger Åsa Kristensson. 

1 Mosebok kapitel 12 vers 1-3: 

Herren sade till Abram: ”Lämna ditt land, din släkt och ditt hem, och gå till det land som jag skall visa dig. Jag skall göra dig till ett stort folk, jag skall välsigna dig och göra ditt namn så stort att det skall brukas när man välsignar. Jag skall välsigna dem som välsignar dig, och den som smädar dig skall jag förbanna. Och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som du har fått.”

– Gud säger till Abram att han ska göra honom till stamfader, en man som hade inte hade fått några barn och som var gift med en kvinna som inte kunde få några barn. Man undrar lite hur Abraham tänkte? Hur ska det gå till? Det är så märkligt..om inte Gud hade gjort ett under hade människan inte funnits…Här pratar vi om ett förbund, en överlåtelse. I dag är det enda förbundet vi pratar om äktenskapet, men här pratar vi om det heliga förbundet. Attackerar någon mig så attackerar de Gud. Det är sådan Gud är med mig: han ställer sig på våran sida. Attackerar man en troende människa, så attackerar man Gud…Han sviker aldrig ett förbund. ”Abraham, jag ska sluta ett förbund med dig, ty detta är mitt förbund med dig. Du ska bli fader till alla folk, jag ska göra dig mycket fruktsam och skapa ett förbund med dig. Jag ska vara din Gud och dina efterkommandes Gud och ni ska leva i Kanaans land.” Gud talade om ett folk som skulle komma igenom Abram, säger Åsa Kristensson. 

Abram, vars namn betyder ’upphöjd fader’ på hebreiska, fick av Gud namnet Abraham, som anspelar på de hebreiska orden för ’fader till många’. 

– Namnet Israel har också en helig innebörd. Avslutningen el står för ”elohim” som betyder Gud. Det betyder att Israeleliterna är Guds folk, de har det i sitt namn. Jag tror också att det är en anledning till varför landet finns, det var Guds initiativ från början, säger Åsa Kristensson. 

Under 400 år blir israeliterna slavar i Egypten. När de sedan förs ut ur landet av Mose så sker det efter att Satan, i form av Farao, försökt att döda alla gossebarn. 

Jeremia kapitel 31 vers 31-37: 

Så säger HERREN, han som har satt solen till att lysa om dagen och månen och stjärnorna till att lysa om natten, i ordnad gång, han som rör upp havet, så att dess böljor brusa, han vilkens namn är HERREN Sebaot: Först när denna ordning icke mer består inför mig, säger HERREN, först då skall Israels släkt upphöra att inför mig alltjämt vara ett folk. Ja, så säger HERREN: Först när himmelen varder uppmätt därovan och jordens grundvalar utrannsakade därnere, först då skall jag förkasta all Israels släkt, till straff för allt vad de hava gjort, säger HERREN.

– Så blir det om Gud inte heller sitt löfte till israelerna. När vi läser deras historia så visar det också vem Gud är för oss. Senare under historien fängslas israelerna i Babylonien och djävulen inspirerar Haman till att ta fram en plan för att utplåna folket, då skickade Herren Ester som ifrågasatte utrotningsordern. Sedan kommer 

Jesus, vad händer då? Herodes inspireras av fienden att döda alla gossebarn. Jesus blev räddad av att Josef och Maria for till Egypten. Det visar att Gud är trofast även när Satan försöker sig på sina prövningar och att det mörka vänds till seger i Guds rike, säger Åsa Kristensson.

Efter Jesus död förstörs Jerusalem och 1 miljon judar hamnar på flykt. Tittar man på Israel efter ödeläggelsen så bodde inte så många judar där när de fick sitt land 1948. När de började flyttade tillbaka kom profetior att öknar ska blomstra. 

– Min erfarenhet av profetiska ord är att ”vi får se om det blir så”. När Gud talar profetiska, då ska vi börja handla på det. Ibland handlar det om omvändelse, och att det är när vi svarar på Guds gensvar som vi får uppfyllelse. När Theodor Herzl sammanfattade Basel-konferensen 1897 sammanfattade han den på följande sätt: ”Jag grundade den judiska staten i Basel…Om fem år kanske, eller åtminstone om femtio år, kommer alla att känna till det.” Trots att Satan genom Hitler försökt utrota alla judar så skulle Herzls ord få liv när landet kom till 1948. Under många år var landet skingrat men nu bor det sju miljoner judar i Israel, säger Åsa Kristensson.  

Och läser följande bibelcitat: 

Han sade till mig: »Människa! Dessa ben är Israels folk. De säger: Våra ben är förtorkade, vårt hopp är ute, vi är förlorade. Profetera därför och säg till dem: Så säger Herren Gud: Jag skall öppna era gravar och hämta upp er ur dem, mitt folk, och föra er hem till Israels land. Jag skall fylla er med min ande och ge er liv och låta er bo i ert eget land. Då skall ni inse att jag är Herren. Jag har talat, och jag skall göra som jag har sagt, säger Herren.

– Vi har fått bevittna detta i vår tid. Guds profetia går i uppfyllelse, det är det som händer i Israel. Det är i den region det händer och därför är det viktigt att tyda det som sker. Hertzls profetia gick i uppfyllelse. Det judiska folket har gått eld och vatten, precis som Jesaja säger. De har verkligen fått uppleva det. De har överlevt krig, massaker och förintelse, även om det moraliska förfallet varit stort. I gamla testamentet öppnar man upp för andra gudar och vi brottas lika mycket med andra gudar i våra församlingar i dag som de med tron på Abraham och Israels gud då. Vi behöver återfå den tron och behöver bekänna den gode. Vi behöver prata om tron och vem Gud är. Det formar våra identiteter och vår miljö och kommer att hjälpa oss i de utmaningar vi står inför, avrundar Åsa Kristensson. 

Taggar

Dela