Nyheter

Artificiell intelligens är det framtiden?

Nyheter John Lejon från Hordagruppen i Horda är en av dem som arbetar mycket med AI – artificiell intelligens – och utan tvekan kommer denna teknik att revolutionera framtiden.

Först lite tomt  [1/10]

Frukost  [2/10]

Två av medlemamrna i UF-företaget Glow  [3/10]

Ulf Lorentzon, Johnny Grauengaard och Anki Hansson välkomnade  [4/10]

John Lejon berättade  [5/10]

Många på plats  [6/10]

Adam Svensson  [7/10]

Niclas Stensson  [8/10]

Andreas Flordin från Consid talade  [9/10]

Åhörare  [10/10]

AI beskrivs som förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens, främst kognitiva funktioner såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, lösa problem, planera en sekvens av handlingar och att generalisera (wikipedia).

Vid ett frukostmöte i Vandalorum i Värnamo gav John exempel om vilka nyttor som finns med AI i industrin, hur man kan komma igång och vilka lärdomar som de har gjort under resan. Det var en av flera programpunkter under mötet.

John Lejon arbetar med AI och digitalisering på Hordagruppen samt är aktiv och delägare i AI-bolaget Gimic som har kontor i Växjö och Västerås.

• John får själv berätta:
– De områden som man i närtid kan se kommer påverkas är underhåll, samarbete människa-robot, konstruktionssidan, marknads- och försörjningskejdan samt kvalitetsområdet.

– Där har kvalitetsområdet identifierats som ett av de mest lämpliga att påbörja sin resa inom eftersom kvalitetskraven och nivån man vill uppnå att hålla är olika från bransch till bransch och företag till företag.

Om man går i tankarna att försöka börja dra nytta av AI – eller artificiell intelligens som det heter – presenterade John några tips.

• Först och främst bör man testa något pilotprojekt där kravet på domänkunskap är så lågt för att snabbt kunna komma igång och se till att det är tekniskt genomförbart i samråd med extern kompetens. Sätt även upp tydliga och mätbara mål som skapar affärsvärde.

• Även om extern kompetens används i början är det rekommenderat att man har någon eller några som är ansvariga för en intern grupp så man över tid kan behålla kompetensen och skapa sig konkurrensfördelar.

• Eftersom det kan vara svårt att hitta människor med kompetens kan man kanske erbjuda några eldsjälar internt AI-utbildningar, dessa finns i mängder på nätet som. utbildningsföretaget Coursera, e-böcker och på youtube. Tips är att fråga dem ni samarbeta med i AI-projekt efter bra utbildningsmaterial.

• Sist men inte minst: Sätt upp en AI-strategi för företaget där ni identifierar vilka områden som kan komma att påverkas utav dessa nya tekniker framöver. Detta kommer att göra att ni skapar maximalt med värde för er verksamhet och är bättre förberedda inför framtiden. Om ni lyckas med ert första AI-projekt kommer ni förhoppningsvis förstå bättre hur det fungerar. Därefter kommer ni kunna identifiera fler platser där AI kan skapa mer värde och fokusera resurser därefter inom dessa områden.

Taggar

Dela