Nyheter

Arkeologisk undersökning på stenåldersboplats 

Nyheter I veckan har Jönköpings läns museum gjort en arkeologisk undersökning i Nöbbele strax söder om Värnamo. 

I veckan har Jönköpings läns museum gjort en arkeologisk undersökning i Nöbbele, söder om Värnamo.  [1/4]

Arkeologerna har gjort hål över hela tomten som Håkan Johanssons gula grävmaskin fyller igen.  [2/4]

Arkeologerna har gjort hål över hela tomten som Håkan Johanssons gula grävmaskin fyller igen.  [3/4]

Grävmaskinisten Håkan Johansson har kört grävmaskin i över 50 år och stormtrivs fortfarande bakom ratten. – Det finns inga tråkiga dagar i det här yrket, säger han.  [4/4]

Tomten är full av arkeologiska hål och en gul grävmaskin lägger tillbaka jorden på sin ursprungliga plats. Det är full aktivitet på tomten i Nöbbele, snett mitt emot Vandalorum. Med anledning av planerna på husbyggen inom fastigheten Nöbbele 7:2 har Jönköpings läns museum gjort två arkeologiska undersökningar på tomten: en i april och en nu i september. Solen skiner när grävmaskinisten Håkan Johansson lägger tillbaka marken på sin ursprungliga plats. 

– Det har varit febril aktivitet på platsen och det verkar som att de har gjort några fynd, säger han. 

Vi tar kontakt med Jönköpings läns museum i frågan. Mikael Nordström, enhetschef på kulturmiljö, vilket innefattar arkeologi, byggnadsvård och konservering, berättar följande.

Vi har hittat föremål och artefakter i flinta och kvarts som vittnar om att det funnits en stenåldersbosättning där under äldre stenålder. Resultatet är mycket intressant, men huruvida det kommer att påverka byggplanerna undandrar sig vår bedömning. Länsstyrelsen beslutar om eventuellt fortsatta arkeologiska åtgärder, skriver Mikael Nordström i ett mejl till tidningen. 

 

Taggar

Dela