Nyheter

Arenabygget drar ut på tiden 

Nyheter Troligtvis kommer den nya fotbollsarenan i Värnamo inte att vara spelfärdig under 2025. – Att jobba in nio månader i projektet är inte möjligt, säger fastighetschefen Stefan Åberg Malmer.

Troligtvis kommer den nya fotbollsarenan i Värnamo inte att vara spelfärdig under 2025. Pressbild: Värnamo kommun

På en pressträff i våras presenterades planerna för Värnamos nya fotbollsarena. Om allt gick enligt planerna skulle byggstart ske under hösten, vilket innebar att den nya arenan slutbesiktas i slutet av februari 2025. Men byggstarten uteblev efter att Naturskyddsföreningen överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen. Hur ser läget ut i processen? Vi tog kontakt med kommunens fastighetschef Stefan Åberg Malmer. 

Hur ser du på möjligheterna till allsvenskt spel på den nya arenan 2025? 

– Det ser tufft ut. Vi räknar med ett besked från mark- och miljödomstolen i mitten i januari. Om beskedet är positivt och allt går vägen kan vi troligtvis starta i början av april. Då har det gått nio månader från tänkt start och således skjuts projektet med motsvarande tid i slutet. Räknar vi baklänges så skulle vi färdigställa arenan i november 2025. Då är det bättre att sikta på att vara klara till säsongstarten 2026. Att jobba in nio månader i projektet är inte möjligt.

Hur ser du på kommunens chanser att förlänga dispensen?

– Det är Svenska Fotbollförbundet som förlänger dispensen och IFK Värnamo som söker förlängningen. Jag tror nog att under de förutsättningarna vi lever under och att vi inte kan påverka omvärlden så borde en förlängning vara möjlig. IFK tillsammans med kommunen har kontakt med Fotbollförbundet och för dialogen.

Hur ser du på den beslutade budgeten för bygget? Räcker den till för projektet?

– Politikerna har gett klartecken för bygget med tillhörande budget. Vi har med beslut om budget och arena fått ett tilläggsuppdrag från politiken att sänka kostnaderna i projektet. Med hur mycket är inte uttalat, men vi ser en del uppsidor och möjligheter som är positiva.

Om kommunen nu skulle förlora i mark- och miljödomstolen, kommer ni att överklaga det eventuella beslutet?

Det är en fråga för politiken att svara på.

Taggar

Dela


20 reaktioner på Arenabygget drar ut på tiden 

Ska våra skattepengar gå till något som man siar om framtiden. Är ju som att kasta våra pengar i Lagan. Åker IFK ur så är det kört och kommunen sitter och leker med våra pengar. Helt vansinnigt detta.

Till besviken förälder. Mina föräldrar är tyvärr avlidna sedan några å och när det gäller er föräldrar til har du helt rätt i att jag skiter i skola och barnomsorg. Jag anser att ni kostar både kommun och stat pengar med alla bidrag ni får. Du har helt rätt i att jag hellre sitter på nybyggd arena än betalar för era lyxbidrag.

Ja, IFK ska hyra av kommunen om detta nu var en sådan bra affär för kommunen så skulle vilket fastighetsbolag som helst byggt denna arena. Men alla vet den dagen IFK inte har råd eller åker ur allsvenskan så kommer kommunen betala allt ändå. IFK med sponsorer borde bygga detta, inte kommunen.

Det var väntat, veliga Värnamo kommun.
Nu skrattar hela fotbolls-Sverige, nä vänta två år till så vi får betala 150 miljoner till. Bygg i lågkonjunktur heter det väl.

Kommunen är inte velig! Anledningen till att man inte kommit igång med bygget är naturskyddsföreningen överklagan till mark och miljödomstolen av detaljplanen! Annars hade bygget varit igång i augusti!

Kunde redan varit en ny arena färdig. Men IFK tyckte att läget var fel, till ungefär hälften av kostnaden för vad det senaste förslaget hade kostat. Nu är det inte högkonjunktur och pengarna behövs framför allt till ökad äldrevård. Alltså till 40-talisterna som var med och byggde upp folkhemmet, och pensionerna som ”stals” som de hade byggt upp. Bollen är rund och kan snabbt rulla fel väg, om inte har starka sponsorer och privatpersoner som kan skaffa bra spelare över lång sikt, då blir den nya arenan kortsiktig, tror jag. Kanske det blir ett nytt äldreboende då. Med några boulebanor istället.

Säkert kul med en arena men låt IFK och dess supportrar bekosta hela bygget. Skattepengarna bör gå till kärnverksamheterna. Varför ska fotbollen gå före omsorg och skola där det idag råder katastrofläge avseende resurser? Snälla, förklara detta. Denna satsning i kombination med misslyckade Gummifabriken kommer att bädda för kommunal kollaps ur ekonomiskt perspektiv. Att det sitter politiker som inte kan räkna ut detta är förståeligt… Men att invånarna inte reagerar på galenskaperna är obegripligt. Har folket därute redan gett upp hoppet om kommunen?

Kommunal kollaps är allt det vi lägger på socialen och annan skit. Självklart skall medborgarna ha både Gummifabriken och ny arena, men vårt sjuka samhälle är som det är. Jag är klarsynt men Klarsynt kommuninnevånare är det inte.

Vi förstår vad kollapsen beror på och vi har inte gett upp.

Exakt, prioritera rätt. När arenan är klar spelar kanske IFK i division 1 igen. I så fall står man med skägget i brevlådan

Naturskyddsföreningen verkar ha en klimataktivistisk agenda! Man har bildligt talat limmat sig fast vid arenabygget! Man vill inte bygga en arena och förstår inte att Finnvedsvallen inte är ett alternativ. Verkar som man är motståndare till elitidrott eller förstår man inte elitidrottens villkor!

Hur mycket kommer då kommunalskatten i Värnamo höjas om/när detta bygge byggs?

Se till att själva finansiera arenan och lämna kommunen utanför, våra skattepengar ska gå till det är tänkt och inte till en massa skrytbyggen.

Att bo i denna kommun är snart endast de förunnat som tjänar lite mer än medel. 40 000 invånare-grejen låter även det nu mer som ett naivt jippo.

Vad tycker du om skrytbygget gummifabriken då? Det om något kostade väl skattebetalarna pengar.

Två fel gör inte ett rätt Tim, det fick man lära sig på dagis.

Ta lärdom av Gummifabriken istället och gör inte samma misstag på nytt.

IFK kommer ju inte få arenan av kommunen utan kommer betala hyra och lån till kommunen. Att ha ett allsvenskt lag ger både kommun och företag massor av gratisreklam. När det gäller pengar till vård, skola och omsorg så är det ju statligt styrt. Är man orolig över nerskärningar borde man tänka på det vid valurnorna och inte rösta på vissa partier och deras löften om skattesänkningar. Sänks skatten får staten in mindre pengar och ger mindre pengar till kommun och landsting.

Har du totalt missat kommunaliseringen av skolan och äldrevården? Den styrs i högsta grad av kommunen.
Hur gör du när dina barn inte får tillgång till lärare och böcker i skolan? Vem ska ta hand om dina föräldrar den dag de inte kan gå själva eller uträtta sina behov på egen hand? Du själv kommer inte att hinna detta min vän. Du kommer ha fullt upp med att följa matcherna på Ljusseveka förstår jag.
Skit i skolbarnen och kasta de äldre ut för ättestupan. Det verkar vara den lösning du förespråkar. Intressant det där, hur vi resonerar olika.
I Värnamo kommun är svaret klart: En misslyckad gummifabriksrenovering och en fotbollsarena. Övriga verksamheter ligger långt under svältgränsen.

En fundering!

Har förhållanden ändrats sedan man byggde Ljussevekaleden 2013 med insekter och flora?
Arenan skall väl bara ligga cirka 100 meter från vägen som då godkändes.

Ja, det är konstigt när ljuseveckaleden byggdes var det inga överklaganden från naturskyddsföreningen. Ligger annat bakom än några maskar och kryp. Bygg arenan på annan plats då tex Mossle eller Bredasten där byggs för fullt så borde vara krypfritt. Arenan måste byggas nu innan fotbolls-Sverige skrattar ihjäl sig åt Värnamo kommun.

Kommentarsfunktionen är stängd