Nyheter

Arbetslösheten fortsätter sjunka i kommunen

Nyheter Arbetslösheten i Värnamo kommun fortsätter nedåt. Även i hela Jönköpings län sjunker arbetslösheten, visar Arbetsförmedlingens senaste siffror.

Arkivbild

Under september månad rapporterade Värnamo en total arbetslöshet på 5,4 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (−1,8 procentenheter). Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten betydligt.

Sett till antalet personer betyder det att 974 av 18 037 invånare i åldern 16 till 64 år i Värnamo kommun var inskrivna som arbetssökande (342 färre än i september i fjol).

I länets samtliga kommuner går arbetslösheten nedåt. Störst är minskningen i Tranås där arbetslösheten sjunker med 2,5 procentenheter. Värnamo hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (5,4 procent i kommunen, jämfört med 6,1 procent i hela länet). Habo har lägsta arbetslöshet i länet (3,3 procent), medan Nässjö har den högsta (8,8 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 13,7 procent i Värnamo under september månad, motsvarande 628 av 4 584 personer. Det är 3,6 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−180 om man räknar personer). Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet lägre än vid samma tidpunkt i fjol för sjätte månaden i följd. Sedan mars har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 15,5 till 13,7 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 8,3 procentenheter i Värnamo. Det är en betydligt mindre skillnad än för ett år sedan (−1,8 procentenheter).

Även ungdomsarbetslösheten minskar i Värnamo kommun. I september månad var 121 personer i åldrarna 18 till 24 år inskrivna som arbetssökande, vilket motsvarar 6,6 procent. I och med den senaste månadens nedgång har de ungas arbetslöshet i Värnamo sjunkit sju månader i följd (ner från 8,7 procent i februari till 6,6 procent nu).

Källa: Pressmeddelande från Newsworthy

Arbetslösheten i Värnamo har påverkats minst i länet det senaste året. Illustration: Newsworthy

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *