Nyheter

Anton från Värnamo är Sveriges bästa unga plåtslagare

Nyheter Efter en tre dagar lång SM-final står det klart att Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo.

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2024. Från vänster: tvåan Fredrik Wikström, Luleå, ettan Anton Sjöqvist från Värnamo och trean Anton Gottberg från Göteborg. Pressbild: Plåt & Ventbyrån

I går avslutades SM-finalen för unga plåtslagare 2024 under Yrkes-SM i Karlstad. Det var en tuff tredagarstävling i plåtslageri där sex finalister – av ursprungligen 101 tävlande plåtslagarelever från hela landet – gjorde upp om titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2024”.

Efter att juryn hade bedömt kvaliteten på de tävlandes bidrag utifrån kundbemötande, måttnoggrannhet, teknik, funktion, estetik och tidsåtgång, stod tre unga plåtslagare på prispallen.

Årets vinnare och guldmedaljör är Anton Sjöqvist, 19 år, från Finnvedens gymnasium i Värnamo.

Juryns motivering:
”Förstapris i byggnadsplåtslageri går till en person som i hård konkurrens visat på såväl goda tävlingsnerver som på stor hantverksskicklighet. Personen har haft förmågan att lägga ner den tid som krävs för att få till det lilla extra i detaljerna i arbetet, även under den tidspress som ett tävlingsmoment innebär.”

– Det känns bra att ha vunnit. Min strategi var att ta det lugnt, ta det i mitt eget tempo och inte fokusera på vad de andra gjorde, säger guldmedaljören i ett pressmeddelande.

Tävlingsuppgift på professionell nivå
Att vinna utmärkelsen ”Sveriges bästa unga plåtslagare” är en bravad. Årets tävlingsuppgift i SM-finalen bestod av ett typiskt plåtslageriarbete som ofta utförs uppe på ett tak. En del av materialet var förtillverkat men det krävdes flera olika handverktyg, stor noggrannhet och rätt teknik för att kunna utföra uppdraget. Plåten skulle även monteras på både tak och fasad. De tävlande hade sammanlagt 10 timmar, fördelat på tre dagar, för att genomföra uppgiften. Att tävlingen skedde framför drygt 28 000 besökare på Yrkes-SM innebar en extra press på de unga plåtslagarna.

– Även i årets omgång av SM för unga plåtslagare har det varit en väldigt hög nivå på de tävlande. Samtliga har visat stor yrkeskunskap i genomförandet av plåtslageriarbetet. Slutprodukterna – takmoduler med väggtäckningar och fasadskivor – blev jättefina för samtliga deltagare. Som företagare i branschen är jag stolt över att vi håller så hög klass i ett SM för unga plåtslagare, säger Patrik Rydberg, representant för Plåt & Ventföretagen och en av fyra domare i tävlingen.

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2024:

1) Anton Sjöqvist, 19 år, Finnvedens gymnasium i Värnamo
2) Fredrik Wikström, 18 år, Luleå gymnasieskola i Luleå
3) Anton Gottberg, 18 år, Bräckegymnasiet i Göteborg

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *