Nyheter

Äntligen vinner förnuft över ideologi!

Nyheter I en debattartikel välkomnar omsorgsnämndens ledamot João Figueiredo (V) beslutet att dra tillbaka förslaget om upphandlingen av personlig assistans i Värnamo kommun.

Det är glädjande att styret i vår kommun nu backar och drar tillbaka förslaget om att privatisera personlig assistans. Det är svårt att begripa vilken romantisering det har gjorts om att allting skulle bli så mycket bättre och att alla problem skulle försvinna bara vi sålde den personliga assistansen. Det är bara att titta på Vaggeryds kommun och se vilka problem de har fått sedan de sålde sin personliga assistans. Problemen ackumulerar sig; kommunen har tvingats rätta till upphandlingar på grund av oseriösa företag som vann upphandlingar, okvalificerad personal har anställts med tvivelaktiga metoder och så vidare. Listan är lång. 

Det är skattebetalaren som får betala kalaset, det är personliga assistenter som får mindre löner och större belastning och det är brukarna med anhöriga som betalar det högsta priset i form av försämrade insatser, sämre livskvalité och personligt lidande. Inget av detta är acceptabelt!

Hur kan förslaget ha presenterats som den bästa lösningen för de problem omsorgsnämnden har med den personliga assistansen och röstats fram av C, M, L och SD två gånger (innan SD vände kappan efter att pressen i opinionen blev för stor)? Bara den skulle säljas skulle alla problem försvinna. Det finns en anledning till varför varje enda kommun i länet utom Vaggeryd har tackat nej till att sälja verksamheten – det handlar inte om ideologin (flera högerstyrda kommuner valde att avstå), det handlar om förnuftet att vilja förbättra sin verksamhet och skydda sina anställda och brukare!

Inte ens lokala vårdföretag som ofta består av fåmansbolag skulle vinna på denna utförsäljning eftersom lokala företag oerhört sällan vinner en upphandling inom vård och omsorg. Det är dessutom redan i dag fritt fram för vem som helst att starta eget inom vård och omsorg, vilket många redan har gjort. Snarare tvärtom, att om en stor koncern skulle ta över den kommunala personliga assistansen skulle det slå mot de lokala omsorgsföretag med orättvisa konkurrensvillkor, såsom orimligt nedpressade priser tack vare ovärdiga löner, bland annat. 

Jag hoppas uppriktigt att detta blir en vändpunkt i vår kommun, där vi slutar leta efter kortsiktiga lösningar för problem som inte har någon enkel lösning. Jag hoppas att det här är en vändpunkt i vår kommun, då vi börjar se människor som människor och inte som inkomstkällor eller utgifter och satsar allt mer på våra medmänniskor. Som omsorgsnämndsledamot och vänsterpartist hjälper jag gärna i den resan med allt jag kan.

João Figueiredo

Omsorgsnämndsledamot, Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


2 reaktioner på Äntligen vinner förnuft över ideologi!

Ett klargörande angående påståendet att vi i SD ”vände kappan eftervinden på grund av att opinionen blev för stor”.

Vi bytte inte åsikt på grund av opinionen vi bytte åsikt efter att grundligt kontrollera om de uppgifter som redovisats i omsorgsnämnden stämde.
Till skillnad mot vänsterpartiet som är mot det som är privat och vill att allt ska vara i kommunal och statlig kontroll, där allt ska vara gratis och ska skattefinansieras och röstar emot endast med er ideologi som grund.

Kom ihåg att det var vi i SD som tog fram siffrorna som redovisade bristerna i det som ledde till beslutet att dra tillbaka förslaget.

Så kom inte med påståenden eller lögner om hur vi ställer oss i frågor när ni själva inte har en hållbar politik.

Kommentarsfunktionen är stängd