Nyheter

Antalet A-traktorer har mer än sjudubblats

Nyheter Antalet A-traktorer har tredubblats i Sverige det senaste decenniet. Även i Värnamo kommun ser vi en explosionsartad ökning.

Arkivbild David Alin

Det har aldrig funnits så många A-traktorer som nu i Värnamo kommun. I slutet av 2022 fanns 228 A-traktorer registrerade i kommunen, mer än en sjudubbling jämfört med 2012. Därmed följer kommunen trenden i både Jönköpings län och i landet som helhet. Under motsvarande period har antalet A-traktorer nästan fyrdubblats i Jönköpings län och mer än tredubblats i riket som helhet.

Största procentuella ökningen i Jönköpings län stod Mullsjö kommun för, från fem A-traktorer 2012 till 67 i slutet av 2022.

Sett till antalet invånare tillhör Värnamo den A-traktorglesaste tredjedelen av Sveriges kommuner. A-traktortätast i Jönköpings län är det i Habo kommun, där det finns tolv traktorer per 1 000 invånare. I Jönköpings kommun, däremot, är motsvarande siffra fyra traktorer per 1 000 invånare.

Det är främst under de senaste fyra åren som A-traktorerna ökat i popularitet. Enligt Trafikanalys är en del av förklaringen till ökningen att kraven för fordonen ändrades sommaren 2020, vilket gjorde det enklare att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

Den största procentuella ökningen står några kommuner i Stockholms län för: Lidingö, Täby och Danderyd. Burlöv och Partille har i princip lika många A-traktorer nu som då.

Åsele kommun har flest A-traktorer per invånare i landet, 29 per 1 000 invånare, följt av Vilhelmina kommun (27 per 1 000 invånare) och Dorotea kommun (25 per 1 000 invånare).

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


6 reaktioner på Antalet A-traktorer har mer än sjudubblats

Låt a-traktorerna bli det obligatoriska fordon för kommunikation till alla unga istället för cyklar och kollektivtrafik, Men inför att skylten om långsamtgående fordon sitter synligt både framifrån och bakifrån högt placerad på takräcke och inte väl dolt endast baktill.

Håller med om begränsning till 70-vägar, för allas skull gällande säkerheten.

För om unga vuxna fram till 24 års ålder räknas som väldigt oerfarna, vad räknas då de som är 15-18 år?
Själv gissar jag att de fortfarande räknas som ungdomar och inte vuxna.

Det är höjden av vansinne att dessa långsamt gående fordonen får trafikera 100-vägar. De gör att vi alla lever farligare än någonsin tidigare i trafiken. Ligger de framför lastbilar, så syns de inte. Vid helt korrekta omkörningar upptäcker man att det inte är ensam traktor, (bil) utan två! Blir det riktigt läskigt. Varför blir de inte begränsade till 70-vägar? Där åker man ”bara” dubbelt så fort? De borde förbjudas, och vem var det som gjorde det här?

Otroligt att det är tillåtet på stora riksvägar. Mycket sällan dem går åt sidan och släpper förbi. Förbjud dem på 2-siffriga vägar och större vägar.

Om ungdomarna som bor på landet och går på gymnasiet, som numera numera är mer eller mindre obligatoriskt, kunde få skolskjuts skulle förmodligen antalet EPA-traktorer gå ned betydligt.

Kommentarsfunktionen är stängd