Nyheter

Anstaltsetablering på tapeten

Nyheter Hörle pekas ut som en av fyra lämpliga platser för en fängelseetablering. Under landsbygdsdialogen diskuterades ärendet.   

Hörle pekas ut som en av fyra lämpliga platser för en anstaltsetablering. Bilder: David Alin/Arkivbild. Montage: David Alin

Dagens platser på anstalterna räcker inte till och Kriminalvården vill därför uppföra ett nytt fängelse. Som vi tidigare har berättat är Värnamo en av fyra kvarstående kommuner i kampen om etableringen av en ny anstalt. En nyetablering innebär ungefär 300 nya arbetstillfällen för en anstalt i säkerhetsklass 2, i storleksordningen 300 till 400 intagna. Kommunen har skickat in en lokaliseringsplan till Kriminalvården där fyra platser pekas ut som lämpliga för en anstalt:

– Söder om Sörsjö med crossbanan som närmaste granne

– Två kilometer öster om Bor 

– Precis söder om Hörle, längs med gamla ”Riksettan”

– Kärda mot Forshedahållet längs med riksväg 27 

Under landsbygdsdialogen i Hörle herrgård lyftes ärendet. Fredrik Swärdh, kommunens strateg för tillväxt och expansion och näringslivsutvecklare, berättade om nuläget.

— Utifrån de kriterier som Kriminalvården har pekat ut har vi hittat fyra olika platser som är lämpliga. Den aktuella platsen i Hörles fall är 1,5 till 2 kilometer söder om bymärket. Det har varit ett önskemål från Kriminalvårdens sida att inte använda privat mark och vad vi förstår är det Växjö stift som äger den berörda marken. Vi har visat på våra möjligheter, men vi vet inte vad de säger i frågan just nu. Det som är viktigt att betona är att vi i juni får reda på svaret. 

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) fortsatte på Fredrik Swärdhs resonemang. 

– Vi har pekat ut fyra möjliga platser men vi har inte gjort någon prioriteringsordning, utan det är upp till Kriminalvården att avgöra. Sedan återstår även frågan om undersökningar av markförhållanden och så vidare. En sådan här etablering tillför kommunen upp till 500 nya arbetstillfällen, vilket jag personligen ser som en stor injektion till vår arbetsmarknad. Faller valet på kommunen och i slutändan Hörle, så tror jag att chanserna till en rak cykelväg in till Värnamo stad och ökad kollektivtrafik ökar. 

Deltagarnas reaktioner lät inte vänta på sig.

– Det ger inget mervärde för vårt samhälle att få en anstalt i vår närhet, sa en deltagare.

– Jag skulle inte känna mig trygg med att ha en anstalt så nära tillhands, sa en annan deltagare. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Anstaltsetablering på tapeten

Jönköping ta hand om den nya
Kåken🔑🏗🚔🚔🚔🚔🚔🚔
👮‍♂️👮🏾‍♀️👮‍♂️👮🏾‍♀️👮‍♂️👮🏾‍♀️👮‍♂️👮🏾‍♀️👮‍♂️👮🏾‍♀️
JÖNKÖPING
🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️
🤷🏿‍♂️🤷🏽‍♀️🤷🏿‍♂️🤷🏽‍♀️🤷🏿‍♂️🤷🏽‍♀️🤷🏿‍♂️🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️🤷🏿‍♂️

Det är bara att jämföra antalet arbetslösa i de kommuner som ”tävlar” om denna etablering. Då inser man att samtliga övriga deltagare behöver detta mer eller betydligt mer än vad Värnamo gör. Värnamo kommun har en i jämförelse väldigt låg arbetslöshet, så argumentet om en behövlig ”stor injektion” faller platt. Så varför herr Karlsson blivit så fängslad av denna impopulära idé kan man undra.

Inte vill jag bo vid ett fängelse vad är de för påverkade individer som sitter och tar sådana beslut i kommunen om vår landsbygd? Sätt dem långt bort från landsbygden avskiljt i skogen.

Platsen för etableringen är mer eller mindre redan klar. Det blir inte Värnamo kommun. Trots detta fortsätter kommunens politiker att drömma.

Kommentarsfunktionen är stängd