Nyheter

Anrik tomt får nytt liv

Nyheter Hornarydsvägen begåvas med nya bostäder.

Bilder: David Alin

Tomten Krukmakaren 17, där det tidigare låg en cykelverkstad, på Hornarydsvägen i Värnamo får nytt liv.  [1/3]

På tomten ska det byggas flerbostadshus och parkeringar.   [2/3]

Huset på granntomten får snart sällskap av flerbostadshus och parkeringar.  [3/3]

En gång i tiden fanns en cykelreparatör belägen bakom ett rött trähus i kvarteret Krukmakaren på Hornarydsvägen i Värnamo. I dag ligger tomten öde. Endast ett staket, en lekstuga, verkstadsgrunden och hjulspår i gräsmattan vittnar om de två fastigheternas tidigare öde, men snart är de forna tiderna ett minne blott. Företaget Sigma Etage AB har planer på att bygga flerbostadshus och parkeringar på tomten. På samhällsbyggnadsnämndens senaste möte diskuterades ärendet. 

I ansökan som inkommit till samhällsbyggnadsförvaltningen redovisas förslag på två flerbostadshus. Flerbostadshus A har en sammanlagd byggnadsarea på 162 kvadratmeter inklusive fyra kvadratmeter för loftgångarna och en sammanlagd bruttoarea på 466 kvadratmeter och flerbostadshus B en sammanlagd byggnadsarea på 162 kvadratmeter inklusive fyra kvadratmeter för loftgångarna samt en sammanlagd bruttoarea på 508,3 kvadratmeter inklusive 42,3 kvadratmeter för källaren. Sammanlagt handlar det om 14 lägenheter, tio trerummare och fyra ettor, samt 14 parkeringar. 

Enligt gällande detaljplan får fastigheten max bebyggas med 162 kvadratmeter i byggnadsarea samt endast en huvudbyggnad. Förslaget redovisar dock en sammanlagd byggnadsarea på 324 kvadratmeter samt två huvudbyggnader, men det är som så att planen är att stycka av nuvarande tomt till två nya tomter, där varje fastighet kommer innehålla ett av flerbostadshusen. Det innebär att varje fastighet kommer bebyggas med en huvudbyggnad där byggnadsarean är med 162 kvadratmeter och innebär då ingen avvikelse från gällande detaljplan. För fastigheten gäller byggnadsstadgans bestämmelser om att byggnader inte får placeras närmare än 4,5 meter från gräns. Förslaget redovisar att efter avstyckningen så kommer flerbostadshusen A och B placeras 2,7 meter respektive fyra meter från gräns. En sådan åtgärd medför att berörda grannar har underrättats och getts tillfälle att yttra sig i frågan, men inget yttrande har kommit i frågan. 

Enligt 9 kap, 30:e paragrafen, första stycket 2 plan- och bygglagen (PBL) ska bygg- lov ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan om åtgärden inte strider mot detaljplanen. 

”Enligt byggnadsstadgan kan avståndet till gräns anses vara planenligt även om sökta åtgärden placeras närmare än 4,5 meter från gräns, med förutsättning av bland annat att grannarnas medgivande förekommer, platsen är lämplig samt att det inte förekommer möjlighet att placera byggnaden på annan plats. Fastigheterna kommer utformas på sådana sätt att de nya flerbostadshusen inte går att placera inom respektive fastighet på något annat sätt än det som är redovisat i förslaget. Detta tack vare att fastigheterna som sådana inte är bredare än cirka 16–17 meter vilket i sin tur medför vissa svårigheter med placeringen då byggnaderna är cirka åtta meter breda med en meters trapplan. För att undvika att komma närmare än 4,5 meter till grannfastigheten har byggnaderna i stället placerats närmare än 4,5 meter till inre förgårdslinje, vilket har även godkänts av berörd granne, som i det här fallet är sökande själv”, skriver tjänstemän i protokollet. 

Samhällsbyggnadsnämnden gjorde bedömningen att förslaget uppfyller förutsättningarna som krävs för att bygglov ska beviljas och beslutade på sitt senaste sammanträde att bevilja Sigma Etage AB:s ansökan.

Vi har försökt att nå företrädare för bolaget utan framgång.

Taggar

Dela