Nyheter

Anrik skulptur renoveras

Nyheter Skulpturen Värnamo Lilja plockas nu ned för renovering. Den ska återställas till originalskick och även få belysning, berättar kulturförvaltningen i ett pressmeddelande. 

Skulpturen Värnamo Lilja plockas nu ned för renovering. Pressbild: Värnamo kommun

Värnamo Lilja köptes in av Värnamo stad 1961 och placerades framför dåvarande Stadshotellet, på det som i dag heter Bruno Mathssons plats. Konstnär Per-Erik Willö fanns på plats vid montering och invigning. Skulpturen väckte stort intresse och föranledde en hätsk debatt i lokalpressen, men med åren har den blivit både älskad och något av en symbol för Värnamo.

Nu behöver såväl den 62 år gamla skulpturen som bassängen lite omvårdnad och därför ska skulpturen fraktas till en metallkonservator på Studio Västsvensk Konservering i Göteborg för restaurering. Förutom att ta bort kalkavlagringar på bladen ska hela skulpturen vaxas och patineras svart igen.

Graniten i bassängen slipades förra hösten och i september lades nya fogar. Under tiden skulpturen är borta ska den belysning som ursprungligen fanns återställas.

Tidigt på morgonen tisdag den 10 oktober lastas skulpturen på lastbil och körs till Göteborg. Skulpturen kommer sättas tillbaka till våren, lagom till att vattnet ska sättas på.

Fakta/Per-Erik Willö

Per-Erik Willö (1921–2017) var en svensk målare och skulptör. Han var utbildad vid Konstfack och verksam ända till 95 års ålder.

Per-Erik Willö finns representerad vid bland annat Nationalmuseum, Malmö museum och med ett smidesgaller vid Modernamuseet i Stockholm. Han har även gjort predikstolen till Västerås domkyrka.

Taggar

Dela


1 reaktion på Anrik skulptur renoveras

Man kan bara hoppas att den kommer tillbaka på plats igen.
För se de kanske rymmer eller går bort, likt allt annat i vår kommundel görs..
För man kan ju inte säga stölder, utan att ha en anklagad, eller två/ eller flera…

Kommentarsfunktionen är stängd