Nyheter

Anrik fotobutik lever vidare

Nyheter Ett möte blev till en förverkligad dröm. Nu lämnar Annie Rosén över nycklarna till Be-Pe Foto till Rafal Al-Anbari.

Ett möte blev till en förverkligad dröm. Nu lämnar Annie Rosén över nycklarna till Be-Pe Foto till Rafal Al-Anbari.

1924 såg fotobutiken Be-Pe Foto dagens ljus i Värnamo. Sedan dess har den anrika butiken och dess personal varit med om oförglömliga ögonblick. I mars 2021 tog Annie Rosén över verksamheten men när drömjobbet som arkeolog på Jönköpings Länsmuseum dök upp kunde hon inte motstå möjligheten. Sedan i höstas har Annie försökt sälja att hitta någon som kan driva butiken vidare utan framgång och efter att ha drabbats av sjukdom tog hon beslutet att lägga ned verksamheten. Då återupprepar sig historien med det berömda bananskalet som Annie Rosén själv gled in på, berättar hon.

– Då kom Rafal in i butiken och ville veta lite mer. Hon var här samtidigt som Mäster Olof (Carl-Olof Nilsson) var här och lyssnade in stämningen. Sedan dess har vi tagit diskussionen vidare, har försökt sätta oss in i allting tillsammans och har löst övertagarprocessen tillsammans, säger Annie Rosén.  

– Det känns häftigt. Det är en ny utmaning. Jag är både glad och rädd på samma gång, men jag har Annie med mig så det känns bra och det underlättar lite. När Bengt drev butiken hängde jag ofta där, även bara för att komma in och snacka lite. Han var viktig för sitt jobb och jag gillade att vara där för jag älskar att fota. Jag tog fotokurser i gymnasiet men har aldrig drivit en fotobutik förut men jag tror att det kommer att gå bra. Jag har haft en dröm om att äga företag innan jag fyller 25 och jag fyller snart 25 så det känns jättebra, säger Rafal Al-Anbari och fortsätter:

– Jag ville inte att Be-Pe skulle läggas ner. Den fyller snart 100 år, det är en av de äldsta butikerna i Värnamo och jag älskade att gå hit. Jag tänkte att det lär finnas en och annan människa som vill gå hit och jag ville helt enkelt inte att butiken skulle läggas ner. 

– Jag har haft kunder i butiken som har gråtit för att jag skulle stänga. Det är väldigt många i Värnamo och runt omkring som har en stark relation till Be-Pe. Är det inte en själv som blev fotograferad vid studenten så är det föräldrarna som gifte sig eller morföräldrar som fotograferade sig när de firade bröllop. En stor del av Värnamo har en relation till Be-Pe och jag hade ångest för att vara den som drog det i graven, men när jag blev sjuk så blev det också tydligt att jag måste släppa den här delen. Då kom Rafal och jag är så glad för detta, säger Annie Rosén. 

Den nya ägaren kombinerar drivandet av butiken med att studera till byggingenjör. 

– Jag älskar byggnader och jag älskar foto så det här känns riktigt bra. Mina drömmar börjar att falla på plats. På grund av studierna så kommer det inte vara öppet så mycket i början, men min ambition är att ha öppet rätt så ofta, säger Rafal Al-Anbari.

Precis som Bengt Jonsson var mentor för Annie Rosén så kommer Annie att vara en mentor för Rafal Al-Anbari.

– Det här blir strålande. För mig är det här det bästa av två världar. Jag får både ha kakan och äta upp den, skrattar Annie Rosén. 

Taggar

Dela