Nyheter

Ännu ett år utan ny vindkraft

Nyheter Svensk vindkraft producerade i fjol 34 gigawattimmar el – ett nytt rekord. Men utbyggnadstakten minskade, jämfört med åren innan. I Värnamo kommun har det inte registrerats några nya vindkraftverk på 14 år.

Totalt fanns i slutet av förra året två vindkraftverk i Värnamo kommun, med en sammanlagd maxeffekt på 4 megawatt. Det är, för 14:e året i rad, oförändrade siffror jämfört med året innan. Det visar nya siffror från Energimyndigheten.

Exakt hur mycket el vindkraften i Värnamo producerar framgår inte av den officiella statistiken, men i hela Jönköpings län ger varje installerad megawatt vindkraft ungefär 2,6 gigawattimmar el per år. Produktionen varierar dock mycket mellan vindkraftsinstallationer i olika storleksordning, och med olika placering.

Totalt producerade länets vindkraft 1 309 gigawattimmar el under fjolåret, vilket motsvarar ungefär 30 procent av den totala elkonsumtionen.

Störst installerad vindkraftseffekt bland länets kommuner finns nu i Vetlanda, med 169 megawatt.

Totalt i landet togs omkring 240 nya vindkraftverk i bruk i fjol, alla landbaserade. Den totala installerade effekten ökade med 14 procent, vilken var en mindre ökning än de fyra föregående åren.

Vindkraften stod under 2023 för första gången någonsin för över en femtedel av landets elproduktion, och över en fjärdedel av den inhemska produktionen, sett över ett helt år. På månadsbasis stod vindkraften för minst 15 procent av elproduktionen varje månad, med en miniminotering i april (15,8 procent), och som mest för 27 procent i september. I september och april producerade vindkraften för första gången ungefär lika mycket el som kärnkraften i Sverige.

Taggar

Dela


13 reaktioner på Ännu ett år utan ny vindkraft

Kärnkraft står för 34 procent av elproduktionen. Vindkraften står för 17 procent. Om det byggs två nya vindkraftverk för varje som redan finns, så täcker det hela nuvarande kärnkraftsproduktionen.

Sätter man solceller istället för att odla grödor till etanol, så får man 100 gånger mer energi per areal.

Har du fortfarande inte fattat att märkeffekten inte är lika med faktisk effekt?
Just nu producerar de 2 av 14 gigawatt installerat. Kass.

Ännu ett år utan mer opålitlig vindkraft i kommunen skall vi vara glada över. Denna orsakar en enorm
naturförstörelse och boendemiljö för människor och djur. Tusentals rovfåglar slaktas varje år av dessa
primitiva elverk, men det tycks vindkrafts folket inte ha några problem med. Vindkraft går inte att lagra eller
startas upp när elen behövs. Dessa monstermaskiner är inte billiga att bygga och de har en mycket kort livslängd: 10 till 15 år. Kärnkraft håller minst 60 år och elen blir därför billigare över tid. Sedan en sak till vindkraft har subventioneras i många år. Nu när de skall stå på egna ben ekonomiskt går de i kaputten. Tack för det!
Inga lagringsproblem med avfall från vindkraft påstår Skärin. FEL! Runt om i världen vet man nu inte vad man skall göra med allt giftigt skräp som blir följden av kasserade vindkraftverk. Bland annat de enorma propellerbladen som innehåller giftiga plaster som inte går att återvinna.

Uppgiften på avfall från vindkraft var intressant. Kan du redovisa vad du menar? Vingar är framställda som sandwichelement gjorda i härdplast (armerad styrenplast) samma material som alla plastbåtar är gjorda av i världen så jag ser det som ett större miljöproblem som inte går att återvinna som termoplaster. Att rovfåglar och flyttfåglar dödas, ja det är en risk, men fler dödas av flyg, biltrafik och kraftledningar.

Läs på bättre. Råvarorna är inte gratis och kostnaden för att återställa skog o mark efter vindmöllor pratas för lite om. Stora Möller stå ofta på 500 ton betong o armeringsjärn.

Ja och inga nya kärnkraftverk på åtminstone 20 till 30 år blir ju för dyr energi.
Undra hur energigeneralen Ebba har tänkt framtiden?

Otroligt att folk inte förstå och inte ta till sig. När skall förnuftet segra över idiotin. Gratis råvara till energi som kan lagras nu billigt per kilowattimme. Investeringssäkert när ny kärnkraft kostar drygt 1 krona per kilowattimme och skall subventioneras med skattemedel för att investerare skall våga putta pengar och skattebetalare alltid står med svarte petter när räknings skall betalas. När vindel kostar 30 öre per kilowattimme och 65 per kilowattimme med lagring och inga avfalls problem in i framtiden eller katastrofala konsekvenser vid olyckor för all framtid. Sverige har alla förutsättningar för vindkraft med stora låg befolkade områden, lång kust och möjlighet att utveckla glesbygd med vinst från elproduktion så kallad lokal elskatt på elproduktion som tillfaller kommuner med vindkraft

Det var många hitta på på en gång Jörgen. Men du kan ju förklara vilken billig lagring du tänker på?
Tips, du kan inte väga in vattenkraft, den är redan intecknad till att kompensera för den redan existerande volatila elproduktionen (= sol och vind).

Nja, undrar om ägare till vindkraftverk instämmer med tanke på de förluster de har.

Dessvärre riskerar vi att fler ägare ansöker om konkurs eller rekonstruktion.

Nu är ju Sverige indelade i elområde och som du säkert är medveten om. Så är priset olika i dessa områden och att investera i elområde 1 till skillnad från elområde 4 kan du säkert göra en kostnadsanalys vad investeringen ger bäst eBITA Man skall också beakta att 70 procent av all vindkraft är placerad i el-område 1 och 2, men behovet är störst i 3 och 4. Vindkraft är nyinvesteringar som kräver ett elpris på runt 25 öre annars snurra de med förlust. Min fråga till dej vad är break even för ny kärnkraft i kostnad per kilowattimme ger mig det svaret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *