Nyheter

Annie om nya boken: ”Jag vill väcka hopp” 

Nyheter I veckan besöker den tidigare Centerledaren Annie Lööf Värnamo för att prata om sin nya bok. – Jag vill väcka hopp, säger hon i intervju med Värnamo.nu.

– Jag vill väcka hopp, säger Annie Lööf inför det kommande författarsamtalet i veckan på Gummifabriken i Värnamo. Pressbild: Forum Förlag

Annie skiner ikapp med höstlöven när vi pratas vid i samband med en eftermiddagspromenad. Framför henne ligger ett par intensiva dagar i Jönköpings län.

– I morgon onsdag har jag en föreläsning om demokrati och värderingar för eleverna på Södra Vätterbygdens Folkhögskola. Under eftermiddagen signerar jag min bok i bokhandeln i Jönköping och under kvällen är jag med på Dagens Industris Gasellgala. På torsdag förmiddag ska jag till Eksjö bokhandel på en bokfrukost och under kvällen blir det författarsamtal på Gummifabriken i Värnamo. Jag vill ju träffa så många som möjligt när jag är hemma, så det blir två bra dagar och kvalitetstid med familjen, berättar Annie Lööf. 

I februari 2023 lämnade den tidigare partiledaren och näringsministern politiken bakom sig. Det blev 16 och ett halvt år i riksdagen för politikern från Maramö. Mot slutet av den politiska karriären väcktes en lust hos Annie att få berätta hennes politiska historia. I december 2022 träffade hon författaren Caroline Bankler för första gången. I samband med avskedet i februari började Annie skriva sin historia. Efter en intensiv tid skickades ”Om Annie” till tryck i juli månad.

– Från början hade jag inte tänkt att skriva boken, men så kände jag under våren att det är viktigt att få göra ett bokslut. Här finns också något att berätta eftersom jag har varit politiker i en tid då det har hänt mycket både i världen och Sverige. Det var en snabb process, men det är sådan jag är. Jag är ganska snabb av mig och jag har haft ett fantastiskt samarbete med Caroline. Det har varit väldigt terapeutiskt. Jag har sett det här som ett sätt att bearbeta och reflektera över saker, vilket har varit skönt. Jag hade över 70 anteckningsböcker efter 16 och ett halvt år i politiken och jag har tagit med lite av det i boken. För mig har det varit viktigt att det inte är någon efterhandskonstruktion utan att jag har velat berätta hur det var där och då. 

I september lanserades ”Om Annie”. I boken får läsarna följa med bakom kulisserna i det politiska spelet och hur det politiska samtalsklimatet har förändrats. 

– Läsarna får följa hur det är att leva som politiker i både glädjerus men även leva med hat och hot. Man kommer väldigt nära och det har varit en medveten strategi från min sida, att skriva väldigt personligt. Vissa politiska kommentatorer menar på att det är ”för mycket känslor och för lite politik”, men jag har skrivit den här boken för att jag vill få fler vanliga människor att läsa en politisk biografi. Att få berätta hur det är att vara toppolitiker men att samtidigt bilda familj. Jag vill väcka hopp med boken. När man har läst den så ska man känna styrkan att våga gå den där extra milen. Det är därför jag har tagit ner den på nära nivå så att människor ska kunna känna igen sig i den. 

Boken väckte snabbt uppmärksamhet. Samma vecka som den lanserades blev den den mest sålda fackboken. Veckan efter producerades den andra upplagan. 

– Jag var på bokmässan i fyra dagar, det har blivit många boksamtal här i Stockholm och jag kommer att vara på flera olika platser runtom i landet på författarsamtal under hösten. Det är jätteroligt att få den uppmärksamheten och reaktionerna som har kommit av den, det är ett jättefint kvitto på att det är så många som velat läsa den och i morgon släpps den som ljudbok. Många ledartexter som har skrivits i samband med boken kommer ofta in på bokens röda tråd: att stå upp för det man tror på, trots att priset är högt, hur utsatta vi är i form av dödshot och hat och jag har valt att berätta om det. De goda krafterna i samhället är så många och jag tror faktiskt att om de goda krafterna kan mobilisera sig så tror jag att vi får ett bättre samhälle. Nu är det ett väldigt hårt samtalsklimat och vi behöver komma tillbaka till samarbete och ett normalt samtalsläge. 

Taggar

Dela


Läs mer

Annie föreläste om ledarskap i förändring