Nyheter

Anneli lanserar ett festligt äventyr 

Nyheter Värnamobon Anneli Åhlander vill öka rörelseglädjen och kroppskännedomen inom förskolan. Nu är hon aktuell med boken ”Pickelpiga och de vilda vännerna”.

"Pickelpiga och de vilda vännerna" lanseras på förskolans dag. Foto: Pressbild  [1/6]

Värnamobon Anneli Åhlander står bakom boken. Foto: Privatbild  [2/6]

Boken handlar om nyckelpigan Pickelpiga, som fyller år. Foto: Privatbild  [3/6]

Efter en heroisk strapats får hon fira sin födelsedag tillsammans med sina vänner. Foto: Privatbild  [4/6]

När ljusens blåsts ut, är det dags för dans till låten "Pickelpiga Party". Foto: Privatbild  [5/6]

Boken avslutas med "Trötta stunden", en avslappningsstund. Foto: Privatbild  [6/6]

I dag är det förskolans dag. För Anneli Åhlander, legitimerad yrkeslärare inom vård och omsorg och tidigare verksam som ledare för barn och vuxna inom friskvård och hälsa, får dagen en ny innebörd, i form av lanseringen av boken ”Pickelpiga och de vilda vännerna”. 

– Bokeen handlar om Pickelpiga, en blå nyckelpiga, som fyller år. Hennes vänner, en giraff, en elefant, en sengångare, en groda och en albatross, bor på en annan kontinent och kan inte närvara på hennes födelsedag. Då hittar de vilda vänner en båt och hjälps åt för att tillsammans kunna segla till Pickelpiga och närvara på hennes födelsedag. När Pickelpiga blåser ut ljusen på sin födelsedagstårta, blir det ”Pickelpiga party”.

Katarina Vintrafors har gett figurerna liv. 

– Jag måste ge ett stort tack till henne. Hon är en otroligt duktig illustratör som gör lekfulla bilder och ger historien liv. 

Boken är uppdelad i tre delar, där det första steget är att läsa boken. Steg nummer två är att lyssna på låten ”Pickelpiga Party” och dansa med i dess rörelser. Låten är skriven av Peter Nord.

– Vi har jobbat ihop tidigare. Går det här projektet väl ut, så är det mycket möjligt att varje djur får en egen berättelse och i så fall varsin egen rörelsesång. Låten finns tillgänglig på Youtube redan nu, säger Anneli Åhlander. 

Efter dans och rörelse avslutas boken med ”Trötta stunden”, i form av avslappning. 

– Efter att djuren dansat klart, lägger de sig ner på stranden och vilar lite. Precis som ”Pickelpiga Party” finns även ”trötta stunden” på Youtube. Tanken med boken är att det hela ska ta max en halvtimme. Boken bygger på förskolans läroplan och syftar till ökad rörelseglädje och kroppskännedom genom konceptet busa, dansa och skratta.

Anneli Åhlander fick kontrakt med bokförlaget Ekström & Garay och boken håller i skrivande stund på att skeppas ut till bibliotek och försäljningsställen.

– Boken kommer att marknadsföras som en födelsedagsbok, där den är perfekt att plocka fram när ett barn fyller år. Förlaget har inte hittat något liknande koncept som den här boken innan. 

Låten ”Pickelpiga Party” går att beskriva som en rytmisk sommarlåt och har redan fått en stor beundrare.

– Mitt barnbarn lyssnade 30 gånger på låten på en timme och stormtrivdes. 

Taggar

Dela