Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – fördröjd cancerdiagnos

Nyheter En patient som sökte vård på vårdcentral för knölar i bröstet fick inte komma på mammografiundersökning förrän fyra månader senare, då det visade sig vara cancer. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Anmälan gäller en patient som besökte vårdcentral november 2021 på grund av knölar i ena bröstet. Läkaren som undersökte patienten misstänkte inte cancer men skickade för säkerhets skull remiss för mammografi. Undersökningen på mammografin gjordes i mars 2022. Mammografin visade tecken på cancer. Patienten opererades i början av april och påbörjade därefter cellgiftsbehandling.

Målet är att mammografiundersökning med låg misstanke om cancer utförs inom en månad. På grund av stort inflöde av remisser och ojämn bemanning har man inte klarat att hålla väntetiden till en månad. Cancerdiagnosen fördröjdes 3–4 månader med ökad risk för spridning. Åtgärder pågår på mammografienheten för att korta väntetiderna.

Taggar

Dela