Nyheter

Anes siktar mot proffskarriär

Nyheter Anes Catovic från Bredaryd är nyligen hemkommen från sitt femte landslagsläger, en kille med driv och framtidstro.

Anes Catovic  [1/5]

Anes tränar såväl hemma som hos klubben  [2/5]

Foto: Tero Väisänen  [3/5]

Foto: Smålands FF  [4/5]

Anes i två uniformer  [5/5]

Endast Anes från Jönköpings län tog sig till lägret i Göteborg som erbjuder en chans för spelarna att visa vad de går för. De 68 spelare som medverkade på landslagslägret slåss nu om att bli en av de 28 som blir uttagna till lägret i september. På det lägret sker sedan ytterligare urval för landslagstruppen.

– Jag är nöjd med min prestation, berättar Anes. Det finns alltid saker man kunde gjort bättre men i helhet gjorde jag bra ifrån mig. När man tänker till är det rätt häftigt att jag blivit en av 68 utvalda.

Anes var för två år sedan på sitt första fotbollsläger med på Smålands elitläger.
– Då var jag nervös, men man vänjer sig efter några läger. Det är skönt att få känna på känslan av proffslivet. Man måste verkligen ge allt på lägret och jag kände mig väldigt seg i benen efteråt. Men det var kul och som en liten semester, allt man gör är äta, träna, umgås och träna igen, skrattar Anes.

Anes började spela fotboll när han var sju år i Bredaryd. Både pappa och farbror, ja hela släkten höll på med fotboll så det blev självklart för Anes att börja spela. När han var 12 beslutade han och pappa att det var dags att ta ett steg till och Anes provspelade i IFK Värnamo. Där fick han mycket stöd i sin utveckling av tränare Anika Bozicevic.

– Jag kom in i 02 laget, det var där jag ville slå mig in, berättar han. Jag tränade hårt och spelar idag i U19 som mittback, tidigare var jag forward. Jag har även fått möjlighet att spela med A-laget vid några tillfällen och jag hoppas att jag får fler chanser att spela med A-laget.

Familjen har alltid stöttat Anes i hans fotbollskarriär och både mamma och pappa har varit viktig genom åren med allt från skjutsning till och från träning till stöd.

I skolan läser Anes ekonomi och ska snart börja andra läsåret på gymnasiet. Under första året var det en utmaning att hinna med allt då han gick från fyra träningar i veckan till sju. Dagarna börjar tidigt, senast 06:15 kliver Anes upp för träning klockan 8 på måndagar, onsdagar och fredagar. Sedan följer en skoldag och därefter träning. Hemkomst blir först framåt 19-tiden på kvällarna och då passar Anes på att studera och umgås med familjen. Även helgtid är det fotboll som gäller; vid bortamatchdagar kan det bli hela 10 timmars fotboll med restid, uppvärmning och match. Vännerna passar han på att träffa de dagar det inte är träning, men även många på planen har blivit några av Anes närmsta vänner.
– Det tar tid men det är mitt liv just nu, ler Anes som ser fram emot skolstart och fortsatt träning.

Han tycker att det är viktigt med en stabil grund om skador eller annat skulle hindra fotbollskarriären. Dock hoppas han att fotbollen kommer fortsätta att vara hans vardag.
– Inom de närmsta åren vill jag nå högsta nivån i Sverige, berättar Anes. Jag vill bege mig utomlands för att spela och kunna leva på fotbollen. Att kliva ut och spela på La Liga eller Premier League är den högsta drömmen.

Under sommaren har det varit mycket träning på egen hand då fotbollen haft ett 15 dagars uppehåll. I vanliga fall brukar familjen åka till Bosnien över sommaren men i år blev det en lugn hemma sommar.
– Även i Bosnien brukar vi spela fotboll. En sommar var det 45 grader, det var varmt, berättar Anes som föredrar mulet och regn än värmen på planen.

IFK Värnamo har haft en dålig start på seriespelet men de hoppas Anes kunna vara en del av att vända.
– Vi har bara spelat fem matcher hittills, vi har allt att vinna och vi ger allt på våra matcher. Det är inte läge att ge upp för att man förlorar ibland utan ge allt och satsa på att vinna mot alla.

Anes ser positivt på sin framtida fotbollskarriär.
– Det är bara att fortsätta så kommer chanserna, då gäller bara att ta dem!

Taggar